Украйна вероятно ще получи по-малко от една четвърт от танковете, обещани от западните й партньори до очакваната пролетна офанзива на Русия, пише британският вестник The Times.

Властите в Киев очакват съюзниците да изпратят общо до 320 западни танка, но най-вероятно само 50 от тях ще достигнат фронтовите линии до началото на април, което поражда опасения, че няма да са достатъчни, за да окажат значително въздействие върху боевете.

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц заяви по-рано, че в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, която приключва в неделя, 19 февруари, министрите от кабинета му ще се опитат да привлекат партньори за прехвърляне на повече от 80 танка Leopard 2 на Украйна.

Великобритания обеща да достави на Украйна 14 Challenger 2, а Германия обяви, че ще формира многонационална коалиция за изпращане на 80 танка Leopard 2. САЩ на свой ред ще доставят 31 танка M1 Abrams. По-късно Дания, Германия и Нидерландия обявиха споразумение за модернизиране и доставка на до 178 стари танка Leopard 1A5. Те обаче са произведени отдавна и ще отнеме повече време за надграждането им.

В същото време Великобритания обеща да изпрати четири танка Challenger 2 в първата партида, решение, което високопоставен европейски служител нарече "логистична глупост" поради трудността да се интегрира толкова малък брой в оперативна танкова единица.

Вероятно 80 танка Leopard 2 ще бъдат разделени на два батальона от по 40 машини. Смята се, че батальонът, който се ръководи от Полша и се състои от няколко по-стари модела, включително 14 от полски складове, може да бъде попълнен. Въпреки това по-модерният воден от Германия батальон, който се състои от 14 Leopard 2A6, все още не е и наполовина комплектуван.

Канада изпраща четири танка Leopard 2, Португалия ще достави три през март, а Норвегия – осем, но "в даден момент“. Финландия се готви да изпрати няколко танка Leopard 2, но не желае да разкрие броя им.

Други страни, които биха могли да осигурят танкове Leopard 2 – като Испания, Гърция и Турция, за които се смята, че имат по над 300 всяка, са предпазливи по въпроса.

Отбелязва се, че американските танкове може да пристигнат чак през следващата година. Франция също намекна, че може да предостави някои от собствените си танкове Leclerc, но все още не е поела публичен ангажимент.

Германските официални лица са разочаровани от липсата на подкрепа, особено след като Берлин бе подложен на огромен международен натиск да ръководи инициативата за доставка на танкове. Запитан защо преговорите за танковете отнемат толкова много време, Шолц заяви: "Това е въпрос, който трябва да се зададе на други, особено на тези, които ме призоваваха толкова настойчиво да действам по определен начин“.

По-рано германският министър на отбраната Борис Писториус подчерта, че очаква Украйна да получи танкове Leopard 2A6 през последната седмица на март.

Освен това Полша, Норвегия, Канада и Испания успяха да оборудват батальон танкове Leopard 2A4 за Украйна.