През последните девет месеца хиляди украински морски пехотинци държат малък плацдарм на отсрещния бряг на река Днепър близо до село Кринки, понасяйки ужасни условия и ужасяващи загуби. Битката се смята за едно от най-тежките сражения в ръководената от Русия война, пише The Times.

Възможно е планът да е бил тази позиция да се използва като стартова площадка за проникване дълбоко в контролираната от Русия територия. Всяка надежда за това се изпари, когато западните доставки престанаха през есента, но върховното командване отказа да предаде позицията, която обвързваше голям брой руски войници.

27-годишният майор Сергей Педенко, заместник-командир на 503-и батальон от 38-а бригада на морската пехота, заявява, че руснаците не разбират как ВСУ са удържали тази крайбрежна позиция.

"Те бомбардират, след това идват, а нашите момчета все още се държат там, борят се, натискат, но не могат да се справят. Но там е наистина трудно", е заявил той.

Боецът е направил паралел с една от най-катастрофалните амфибийни кампании във военната история - опитът за превземане на Дарданелите в днешна Турция през 1915 г., когато съюзническите сили от близо 500 000 души губят 220 000 души.

"Това не е Нормандия, това е Галиполи", е добавил Педенко.

Той и хората му са се обучавали за морски десант, воден от Кралската морска пехота, в Портсмут, но никаква подготовка не може да ги подготви напълно за реалността, в която десетки вражески дронове бръмчат като комари над малката им територия и упорито претърсват напуканата земя за признаци на живот

"Руснаците продължават да атакуват почти непрекъснато отгоре с гранати, дронове, снаряди и тежки планиращи бомби, хвърляни от изтребители, като се придвижват с кратки пехотни набези, които водят до ожесточени престрелки. Село Кринки някога е било дом на стотици хора, но сега е напълно разрушено. Някои от хората на Педенко са попаднали в капан там в продължение на месеци, криейки се в мазетата на бомбардираните къщи", пише The Times.

"Преминаването през реката е толкова опасно, че ако искаме да изпратим лодки за ротация на войниците или за евакуация на ранените, трябва да изчакаме мъглата или дъжда да попречат на дроновете. Руснаците ще използват около 15 безпилотни самолета, за да унищожат една лодка. Така че най-трудната част от битката тук е логистиката", е заявил Педенко.

"Говори се, че американските оръжия, пристигащи на фронта, най-накрая започват да оказват влияние: за морските пехотинци в Кринк това означава, че броят на плаващите бомби, удрящи техните позиции, е спаднал от 80 на ден на четири", е заявил Педенко. Основният проблем сега е, че не са останали много прикрития.