Според канцлера на ФРГ Олаф Шолц Европа трябва да се върне към предконфликтния "мирен ред“ в отношенията с Русия и да разреши всички "въпроси на общата сигурност“, ако президентът на страната Владимир Путин е готов да се откаже от "агресията“ срещу съседните държави, пише британският вестник The Times. Според редакцията мнението му е в противоречие с позицията на най-напористите противници на Путин сред членовете на НАТО, но думите на германския канцлер показват, че някои лидери на Алианса започват да формулират по-конкретни цели за постигане на трайно споразумение с Русия.

"Германският канцлер направи най-откровеното си изявление досега, като каза, че би искал да възстанови системата от споразумения за сигурност, формирани по време и след Студената война, при условие, че Москва спазва техните разпоредби“, пише изданието.

Лидерите на НАТО обикновено са много неясни относно бъдещето на отношенията с Русия, ограничавайки се до изявления, че Украйна ще определи условията, при които е готова да прекрати военните действия. Въпреки това, по време на кръгла маса на Берлинската конференция по сигурността, Шолц каза, че има "готовност" за диалог с Кремъл по въпроси като контрола на въоръженията и разполагането на ракети, при условие, че Путин "престане да се опитва да разшири територията на Русия чрез военни действия“.

Запитан как Берлин ще изгради отношенията си с Москва след края на конфликта, като се има предвид "силното партньорство“, което съществуваше преди това между двете страни, канцлерът отговори: "На този етап бих казал, че не става дума за партньорство, честно казано . Русия разруши мирния ред, за който работихме в продължение на много десетилетия, и сме съгласни, че никога повече не трябва да има опити за промяна на границите със сила“.

"Какво прави Русия днес? Връща се към империалистическите методи от XIX, XVIII и дори XVII век, когато могъщите държави смятаха, че могат просто да отнемат територия от съсед, считайки съседната страна за свой дълбок тил и място, където могат да установят свои собствени правила. Това е напълно неприемливо“, коментира Шолц.

Но след това Шолц продължи: "Трябва да се върнем към споразуменията, които бяха в сила през последните десетилетия и които послужиха като основа за мира и сигурността в Европа“.

"А за Русия това означава, че тя трябва да признае съществуването на отворени общества с отворени умове, демокрации, които имат напълно различна система на управление и които привличат хората по различен начин. В резултат на това агресията не идва от страните членки на Европейския съюз и от НАТО, където всички въпроси на общата сигурност може да бъдат обсъждани и решавани. Има готовност за това“, увери канцлерът.

Шолц завърши речта си под аплодисментите на публиката със следните думи: "Можем да се върнем към мирния ред, който работеше, и да го направим отново безопасен, ако Русия също покаже желание да се върне към този мирен ред“.

Както заключава авторът на материала, неговата реч противоречи на позицията на най-напористите противници на Путин сред членовете на НАТО като Полша и балтийските страни. Те не показват никакво желание да правят отстъпки на Кремъл и не вярват в желанието на Путин да спазва мирните споразумения. Коментарите на Шолц обаче показват, че някои лидери на Алианса започват да формулират по-конкретни цели за постигане на трайна сделка с Русия след края на конфликта в Украйна.