САЩ "умишлено забавят" обучението на украински пилоти за F-16, твърди Украйна, което означава, че няма да има време да обучи достатъчно от тях до края на годината, пише The Times.

Александра Устинова, ръководител на специалната парламентарна комисия по въпросите на оръжията и боеприпасите, е заявила, че забавянето означава, че до края на годината Украйна вероятно ще разполага само с 20 пилоти, напълно обучени да управляват F-16.

"Засега ще имаме по-малко обучени пилоти, отколкото изтребители", е допълнила тя.

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали да прехвърлят на Украйна повече от 60 изтребителя F-16. Очаква се първите изтребители да пристигнат по-късно тази година.

Въпреки това Устинова е посочила, че засега само осем украински пилоти се обучават в Тусон, Аризона, а други дванадесет - във военновъздушна база в Дания. Третата програма за обучение в Румъния все още не е започнала. Според Устинова Киев е поискал от Вашингтон да осигури поне още десет места в програмите за обучение, но молбата му е била отхвърлена.

Вашингтон е заявил на Киев, че други държави са изпреварили украинските пилоти на опашката за места за обучение и че не може да наруши ангажиментите си към тях. Служител на американското министерство на отбраната също така твърди, че украинските пилоти изпитват трудности с владеенето на английски език, както и с летателната програма, като посочва, че "напредъкът в обучението на самолетите F-16 е доста слаб".

Устинова е нарекла тези твърдения "нелепи".

"Това не са аргументи, а оправдания и те продължават да ги предлагат отново и отново", е посочила тя.