В началния етап на новото настъпление в района на Харков руснаците използват напълно нова тактика, което е една от причините за успеха му в първите дни на битката. Това заяви пред The ​​Times боец ​​от специалния отряд "Кракен" с позивна "Драго", който беше сред първите, срещнали руснаците на границата.

Според войника от специалните части той и братята му по оръжие са наблюдавали безпомощно как руските войски се натрупват от другата страна на границата в продължение на няколко седмици. Украинците просто не са имали възможност да нанесат превантивен удар поради забраната за използване на западни оръжия на руска територия, наложена от страните донори.

"Там имаше много руснаци и можехме да ги унищожим по пътя, но имаме малко ATACMS и имаме забрана за използването им. Трябваше да изчакаме, докато преминат границата“, заяви Драго и се оплака че тази политика на САЩ струва на неговата част някои жертви.

Това обаче не е единственият фактор, допринесъл за руския успех в първите дни на нахлуването. Както казва боецът, украинците са очаквали типична фронтална атака с бронирана техника, но са били изненадани от новата тактика на малки пехотни групи, които са проникнали между опорните пунктове на Силите за отбрана и са навлезли в тила на украинците.

Освен това в първия ден от нахлуването руснаците разположиха своите елитни специални части, за да смажат съпротивата по границата възможно най-бързо. По ирония на съдбата руските елитни специални части се натъкнаха направо на Първа десантно-щурмова рота "Драго“ – специализирани нощни бойци на служба в Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Заедно с други те бяха пренасочени от Донбас, за да подсилят мобилизираните войници, които прикриваха Харков.

"Те преминаха през блата и гори, почти незабелязани от нашите съседни дронове: хора, които все още нямаха боен опит, бяха до нас, опитвайки се да държат линията на отбраната 20 души се приближиха към нас отзад“, казва "Драго“.

Екипът на Драго от шестима бойци се оказва разделен на две групи и притиснат в окоп с две землянки. Те са обградени от преобладаващ брой руснаци и трябваше да излязат от обкръжението. След ожесточена битка, когато окопите вече горяха и ситуацията изглеждаше безнадеждна, боецът извика артилерийски огън по позицията си, надявайки се, че ще успее да оцелее в окопа.

"Подейства. Артилерията уби поне трима от тях (руснаците) и те се оттеглиха. След това пристигна нашата група за подсилване с картечници", казва той.

С пристигането на подкрепления ожесточената битка продължи. И двете страни претърпяха загуби. В определен момент стрелбата се водеше на разстояние 5 метра.

В тази битка край село Красное, на 3 км от границата, се сблъскаха елитни специални части на Украйна и Русия. Битката продължи общо около 16 часа и спечели критично време за повече украински специални части и десантни бригади да заемат позиции в село Липци - южно от Красное.

Ако руснаците бяха пробили до височините при Липци, щяха да могат да бомбардират Харков с артилерия, както в първите месеци на войната.