Началникът на Генералния щаб на армията на Обединеното кралство сър Антъни Дейвид Радакин призна, че руските отбранителни линии са се оказали по-силни, отколкото Западът е очаквал, и призова да се "коригират“ очакванията за това какво ще успеят да постигнат Въоръжените сили на Украйна, пише британският вестник The Times.

По думите му очакванията за това какво Киев ще може да постигне в краткосрочен план може да се наложи да бъдат "коригирани“, тъй като контраофанзива не доведе до решителния пробив, към който се стремеше, и на какъвто се надяваха мнозина в началото на лятото.

Припомня се, че Радакин придружи британския министър на отбраната Грант Шапс по време на първата му визита в Украйна след встъпване в длъжност.

Това пътуване позволи на Шапс да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и новия министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, който зае мястото на Олексей Резников след цяла поредица от корупционни скандали в редиците на ВСУ.

Зеленски увери, че е "дълбоко благодарен“ за британските оръжия, включително ракетите с голям обсег Storm Shadow, които украинците наскоро използваха, за да атакуват руски бази в Крим. Шапс на свой ред отговори, че Обединеното кралство ще продължи да стои "рамо до рамо“ с Украйна.

Според Умеров той е обсъдил с Шапс необходимостта от доставка на системи за противовъздушна отбрана, артилерия и средства за унищожаване на БпЛА. "Зимата идва, но ние сме готови. По-силни заедно", написа министърът в социалната мрежа X (бившата Twitter).

Към днешна дата украинската армия е постигнала изключително ограничен напредък в своята контраофанзива, като успя да превземе само няколко села по фронтовата линия. Плътните минни полета, които някои експерти определят като ​​най-обширните в света, до голяма степен развалиха плановете на Киев. ВСУ планират да използват западни танкове и бронирани превозни средства, за да пробият руските отбранителни линии, но украинските сапьори трябва да разминират ръчно, а щурмовите части трябва да заемат територията окоп по окоп.

Дъждът и студеното време през следващите месеци ще представляват друго голямо препятствие за украинците, докато се опитват да пробият руските отбранителни линии, които се простират на 1500 километра на юг и изток.

В интервю за американския подкаст War on the Rocks Радакин подчерта, че Западът трябва да бъде "много внимателен да не прави прибързани заключения“ относно контраофанзивата и да отхвърли идеята за "златна времева линия“.

"Това е спонтанен конфликт, в който времевите рамки и постиженията непрекъснато се коригират. Сега виждаме как Украйна се адаптира към твърдата отбрана на Русия, но все още има инициативата, бавно се движи напред и напредва“, припомни адмиралът.

Радакин предположи, че конфликтът в Украйна може да се проточи и предупреди, че способността на Киев да "победи“ зависи от това дали може да надживее Москва. "Армиите печелят битки, но икономическата устойчивост гарантира победата“, увери той.

Обсъждайки защо контранастъплението върви много по-бавно от предишните операции в регионите на Харков и Херсон, Радакин отбеляза, че киевските генерали са възпрепятствани да постигнат успех от прекомерната разнородност на военната техника, използвана от ВСУ, както и от липсата на необходимото обучение сред войниците.

"Ако погледнете началото на контранастъплението, имаше моменти, в които Украйна искаше да осигури повече техника и боеприпаси. Тогава дойде лошото време и то взе своето. След това бе извършен военен анализ и оценка на руските способности. Оказа се, че всъщност някои руски отбранителни структури са по-силни от първоначално очакваното“.

"Мисля, че ако сте в Киев и разговаряте с [командващия ВСУ] генерал Валери Залужни, ще разберете, че част от оборудването е останало от съветско време, а друго е дошло от различни части на света. И освен това той командва непрофесионална армия, защото е събрана от гражданите на страната. Как можете да накарате цивилна армия да се бие на ниво, което ще позволи на Украйна да пробие руските отбранителни линии? Това е отрезвяващо“.

Радакин призова западните политици да не измерват успеха на контранастъплението с мащаба на нарастващите успехи.

"Информираме нашите лидери всеки ден, всяка седмица за броя километри, които Украйна е успяла да напредне. Но пропускаме факта, че целите на Русия са се провалили тотално", обясни той.