Оръжията, доставени от Съединените щати и съюзниците от НАТО на Украйна, са все по-модерни и с по-големи възможности от началото на руската военна интервенция преди 13 месеца, пише The Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Политиката на президента Байдън през цялото време се ръководи от необходимостта да се избегне рискът войната да ескалира в регионален конфликт или, още по-лошо, в пряка конфронтация между Русия и НАТО.

"Руското нахлуване в Украйна беше стратегически провал, но тук имаме работа с ядрена сила и трябва да имаме това предвид“, заяви високопоставен служител на американската администрация.

Изявлението на президента Путин през почивните дни, в което той обяви, че ще се разположат тактически ядрени оръжия, изстрелвани от въздуха в Беларус, подчерта потенциалните опасности.

Но въпреки тревожните ядрени заплахи от страна на Москва, НАТО стана по-смела. Прагът на ескалация беше значително повишен, което предполага, че Вашингтон е готов да хване блъфа на Путин.

След като Украйна поиска ракети с по-голям обсег, модерни танкове, модерни системи за противовъздушна отбрана и изтребители, Алиансът се съгласи, макар и премерено и, в очите на Киев, бавно.

Само от 24 февруари миналата година от САЩ са доставени оръжия за над 32 милиарда долара. Най-мощното беше високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS), която удвои обсега на обстрел на руски цели.

Доминираната от САЩ коалиция от 54 държави е доставила или обещала повече от 1000 танка и други бронирани превозни средства, 800 гаубици, 50 РСЗО и два милиона артилерийски снаряда.

Ключовите въпроси сега са: промени ли се крайната цел на алианса и дали военните цели станаха по-амбициозни?

Публично заявената цел не е поражението на Русия сама по себе си. Стратегията, очертана многократно от Байдън, е да се помогне на Украйна да се защити срещу руската агресия и да се гарантира, че Киев е във възможно най-силна военна позиция, когато настъпи моментът за уреждане на конфликта чрез преговори.

Тази стратегия сега изглежда има по-твърдо предимство.

"Искаме да Украйна да спечели и да запази цялата си територия“, заяви високопоставеният представител на американската администрация. "Целта е да се гарантира, че суверенитетът и независимостта на Украйна са осигурени и това би означавало възстановяване на територията, окупирана от руснаците.

"Ако руснаците се оттеглят, това ще се разглежда като поражение и това би било добре дошло.

"Реално погледнато, това няма да се случи [в близко бъдеще]. Видяхме нови ужасяващи удари срещу украинския народ, а Русия не проявява интерес към преговорите. Така че нашата позиция е, че ще продължим да правим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да оцелее като независима, демократична страна“.

До есента украинската армия ще разполага с американски танкове Abrams M1A1, които да придружат германските Leopard и британските Challenger, както и напълно работеща противоракетна батарея Patriot, способна да сваля руски балистични и крилати ракети.

Украинските военновъздушни сили няма да разполагат с американски F-16, защото Вашингтон все още се притеснява да не премине линията на ескалация. Но ще има повече МиГ-29, изпратени от Полша и Словакия и може би САЩ ще позволят на други членове на НАТО да доставят F-16. Това все още предстои да бъде решено.

Това натрупване на съвременни западни оръжия на бойното поле, заедно с продължаващата борба на Русия за завземане на повече територии и ужасяващия брой убити и ранени, може да са решаващите фактори, които ще доведат до края на тази война.

Има обаче един въпрос, на който никой на Запад не може да отговори: ако руските войски се изтеглят с унизително поражение към родните си гарнизони, какво ще направи Путин след това?