Михаил Горбачов обвини Съединените щати в "арогантност“ за отношението им към Русия в края на Студената война, обвинявайки американското желание за "изграждане на нова империя“ за настоящите спорове за НАТО и Украйна, цитира думите му британският вестник The Times.

Бившият съветски президент каза в интервю, че Кремъл е бил в слаба позиция за договаряне, защото падането на Съветския съюз през 1991 г. провокира "икономически колапс и хаос“.

"В такава позиция как можете да очаквате равни отношения между Съединените щати и Запада?“. "Това е първото нещо. Второ, и не по-малко важно, е триумфалното настроение на Запад, особено в САЩ. Арогантността и самочувствието им бяха в главите."

"Те обявиха победа в Студената война. Всъщност ние работихме заедно, за да отдръпнем света от конфронтацията, от надпреварата във въоръжаването. Но не, "победителите“ решиха да изградят нова империя. И от там дойде идеята за разширяване на НАТО."

Преговорите между Москва и Вашингтон за кризата във и около Украйна се очакват следващия месец. Горбачов каза, че "някакъв процес [на преговори] е започнал“ и се надява на резултат, който ще позволи на "всички европейски държави да се чувстват сигурни“.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, каза в интервю, публикувано днес, че има нужда от "понижаване на температурата на конфронтацията“ между САЩ и Русия.

Той обаче предупреди, че укрепването на връзките между НАТО и Украйна, включително потенциалното разполагане на ракети там, би било неприемливо за Русия, "провокирайки сериозни военни рискове за всички заинтересовани страни, чак до мащабен конфликт в Европа“.

Публикуваните миналата седмица руски проекти на договори призоваха НАТО ефективно да премахне всички войски или оръжия от страни, които се присъединиха към Алианса след 1997 г., което означава по-голямата част от Източна Европа, включително Полша, балтийските държави и балканските страни.

Анализатори казват, че Москва знае, че предложението е нереалистично, но иска или да извлече някои отстъпки от НАТО, или да може да обвини Алианса за провала на преговорите..

Превод и редакция: Юлиян Марков