Британската контраразузнавателна служба MI-5 ще започне пряко да помага на национални компании и организации в отблъскването на заплахи, за които се твърди, че идват от Русия и Китай. За целта, съобщава вестник The Times, в рамките на разузнавателната агенция ще се появи нова дирекция за национална сигурност, която да съветва компании, изследователски организации и университети, които може да са жертви на индустриален шпионаж.

Вестникът посочва, че разширяването на ролята на MI5, която ще излезе от сенките и ще започне пряко да взаимодейства с членовете на обществеността, се обяснява в Лондон с "епохални предизвикателства от Русия и Китай". Изявление по този повод, според изданието, се готви да направи министър-председателят Риши Сунак. Властите възнамеряват да обявят други стъпки, които са предназначени да помогнат на кралството да се справи с подобни предизвикателства.

По данни The ​​Times властите на страната също се готвят да обявят увеличение с 20 милиона лири (24 милиона долара) на финансирането на BBC World Broadcasting Corporation за противодействие на "китайската и руската дезинформация в уязвими страни“. Освен това финансирането на програмата за обучение по китайски език за британски дипломати ще бъде удвоено.

Както припомня изданието, по-рано британските разузнавателни агенции отправиха обвинения, че хакери, за които се твърди, че работят за Москва и Пекин, са се опитали да откраднат информация за ваксините срещу коронавирус, разработвани в Обединеното кралство по време на пандемията. Освен това частни и обществени структури ще могат да се обръщат към новия отдел за консултации относно взаимодействието с партньори от Китай и използването на китайско оборудване.

Руските власти последователно отричат ​​обвиненията, че Москва е замесена в хакерските атаки. Така посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов определи изявленията на американската администрация, според които Руската федерация е "сигурно убежище“ за киберпрестъпниците, като неверни, безотговорни, а също и елемент на хибридна война срещу страната му.

В неделя вечерта кабинетът на министър-председателя Сунак потвърди докладите, че правителството ще увеличи разходите за отбрана с 5 милиарда лири през следващите две години на фона на конфликта в Украйна. Подчертано бе, че в дългосрочен план Обединеното кралство иска да доведе своите военни разходи до 2,5% от БВП (сега са малко над 2%).