Руска военна групировка от около 100 000 души е съсредоточена близо до украинската граница. На този фон в четвъртък САЩ и Русия направиха мрачни изявления за пълномащабен военен конфликт. Държавният секретар Антони Блинкен проведе разговори в Стокхолм с руския външен министър Сергей Лавров, след което изрази "твърда, непоклатима решимост" да защити суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Лавров от своя страна говори за "кошмарен“ сценарий на военна конфронтация и каза също, че по-нататъшното напредване на НАТО на изток представлява заплаха за ключовите интереси на Русия. Украйна не е член на НАТО, но изразява желание да се присъедини към този военен съюз, пише британският вестник The Times в материал, представен без редакторска намеса.

Москва прибягва до сплашване за втори път тази година и разполага войски в такъв брой и затова нахлуването в Украйна започва да изглежда не само възможно, но и реално. В същото време Путин предупреди НАТО да не разполага с персонал и военна техника в Украйна, като каза, че за Русия това ще се превърне в "червена линия" и тя ще даде решителен отговор на такива действия. Москва настоява, че няма агресивни намерения, и казва, че именно Киев "мъти водата“, криейки плановете си да завземе двете самопровъзгласили се републики в Донбас.

Ясно е, че президентът Путин е раздразнен. Събитията в Русия не се развиват по начина, по който той искаше. Икономиката е в застой, цените растат. Covid-19 се отразява сериозно на неваксинираното население. В страната няма открита опозиция, но руската младеж е недоволна и с всички сили се стреми да емигрира. Корупцията е разпространена и Кремъл вижда врагове навсякъде. Всяка проява на опозиционни настроения се потиска брутално с помощта на превантивни арести и забрани за дейността на независими активисти, наричани агенти на западно влияние. И тъй като администрацията на Байдън е по-последователна от обърканите сигнали на президента Тръмп, безмилостните усилия на Русия да отслаби, подкопае и обърка западната демокрация и институции се сблъскват с нарастваща съпротива.

Москва прибягва до любимите тактики на авторитарните режими. Тя подклажда кризи в чужбина в опит да обедини общественото мнение в Русия. През 2014 г. това проработи. Благодарение на анексирането на Крим, Путин успя да спре спада на популярността си след преизбирането му през 2012 г. Ако през цялото време звучат предупреждения, че "Западът си играе с огъня“, нацията всъщност придобива манталитет на обсадена. Въпреки това Блинкен е прав, като предупреждава Москва за катастрофалните последици от военните действия. И все пак Западът може да направи малко, за да успокои Украйна, освен да доставя оръжия там, да обучава украински военен персонал и да изпраща съветници. Вашингтон заплашва с нови санкции, но значителна част от руската икономика вече е под санкции, а хората от черния списък са лишени от възможността да пътуват на Запад. И въпреки че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява, че Украйна има право да се присъедини към Алианса, засега това е изключително малко вероятно. Колкото и осъдително да е искането на Русия да наложи вето на присъединяването на Украйна, НАТО няма много желание да приеме страна, разкъсана от конфликти, корупция и нестабилност, в редиците си и да й предостави огромна гаранция за взаимна военна помощ в случай на атака.

Западът трябва да осъди самонадеяната Русия, да накара Москва да облекчи напрежението, да възобнови закъсалите преговори за Украйна и да предложи на професионалния и прагматичен дипломат Лавров спасяваща престижа основа за деескалация и нов европейски пакт за сигурност, който може да бъде взет сериозно. През седемте години на войната в Украйна са загинали над 14 000 души. Окопната фронтова линия напомня на бойното поле от Първата световна война. Там всеки ден се чуват изстрели и хора умират. Двете самопровъзгласени републики съществуват само благодарение на руските пари и подкрепа. Това не е някакъв далечен конфликт. Това е европейско огнище на напрежение, което може да предизвика катастрофална военна ескалация, ако всички страни не разберат колко е опасно и не действат (за неговото разрешаване).

Превод и редакция: Юлиян Марков