Флотът от безпилотни летателни апарати Watchkeeper на Обединеното кралство не може да работи при лоши метеорологични условия, и – въпреки че цената на един подобен дрон възлиза на приблизително пет милиона лири, нито един не се използва в операции, отбелязват в редакцията на британския вестник The Times.

Отбелязва се, че разузнавателните дронове са били толкова модифицирани, че са станали твърде тежки. Поради това цялостната програма се превърна в "абсолютна катастрофа“. Източник на изданието разкрива, че осем от дроновете на стойност 40 милиона британски лири са били бракувани.

Watchkeeper е построен на базата на израелския дрон Hermes 450. Той изигра ключова роля в антитерористичните операции на страната, припомнят от редакцията.

Бившият майор от британската армия Крис Линкълн Джоунс е наблюдавал Hermes 450 в действие преди много години, след като е бил помолен да анализира работата му и да го "копира“ за целите на Министерството на отбраната на Великобритания. Той описва Hermes 450 "най-добрият дрон в света“. Според него този дрон е способен да проследява целите си на земята в продължение на 17 часа. На височина от 18 000 фута (повече от 5000 метра) е трудно да бъде чут и почти невъзможно да бъде видян.

Версията за Обединеното кралство обаче е далеч по-малко успешна. Няколко дрона се разбиха, отчасти заради модифицирането им.

"Дронът може да работи при определени метеорологични условия. Разследване на обществени поръчки за отбрана, проведено от Комисията по отбрана на Камарата на общините, установи, че проектът, който влезе в експлоатация с години закъснение, е "задръстен“ с 265 потребителски изисквания и 1910 допълнителни системни изисквания“, уточнява изданието.

Консервативният депутат, член на комисията и бивш министър на въоръжените сили Марк Франсоа коментира, че този случай "олицетворява всичко, което не е наред с обществените поръчки на Министерството на отбраната“. Според него този проект е "абсолютна катастрофа, появила се с много години закъснение и всъщност вече е остаряла“.

Не е известно нито един от безпилотните самолети да е оперативно разгърнат, въпреки че участват в учения.

Изданието отбелязва, че Министерството на отбраната на Обединеното кралство е започнало да променя системата си за доставки. Сега министрите искат да се съсредоточат повече върху по-евтини и по-малко сложни продукти.

"Watchkeeper е високотехнологичен дрон, който е регистрирал повече от 4000 часа, предоставяйки жизненоважна информация на войниците на земята. Той е успешно разгърнат по целия свят, включително Афганистан, където изигра критична защитна роля за британските войски“, увери говорителят на британското МО.

Thales Watchkeeper WK450 е дрон за разузнаване, наблюдение, прихващане на цели и разузнаване, използван от британската армия – на хартия при всякакви метеорологични условия.

Произвежда се съвместно от Elbit и Thales UK. Дроновете са базирани на проекта Hermes 450 от Elbit. Watchkeeper е дълъг 6,5 метра и има размах на крилете 10,9 метра. Може да работи на надморска височина от 16 000 фута (4900 метра).

Първият полет на този тип дрон се състоя на 14 април 2010 година. Два дрона се разбиха по време на тестване над залива Кардиган през февруари и март 2017 година, с което броят на изгубените БпЛА достигна пет към 2018 година. Общо осем такива дрона са се повредили от 2014 година насам.