Бившият британски премиер Борис Джонсън тайно е пътувал до Венецуела миналия месец за неофициални разговори с президента Николас Мадуро, пише The Sunday Times.

Според докладите Джонсън е говорил с Мадуро за Русия и Украйна, въпреки че Великобритания не признава легитимността на правителството на Мадуро

Говори се, че разговорите между Джонсън и Мадуро за войната в Украйна са дошли на фона на опасения сред западните правителства и разузнавателната общност, че Венецуела може да доставя оръжие или друга военна помощ на Русия.

От кабинета на бившия британски премиер са съобщили, че министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън е бил запознат с посещението на Джонсън и че Джонсън е обсъдил посещението и с Колин Дик, британският посланик във Венецуела, допълва Guardian.

Неназован източник от Министерството на външните работи е потвърдил, че Джонсън е информирал Камерън за срещата с Мадуро, заявявайки, че е била частна визита и тъй като не е била официална среща, "не е било необходимо или търсено разрешение".

"Борис Джонсън се срещна с представители на правителството на Венецуела със знанието на британския външен министър, за да подчертае необходимостта Венецуела да приеме подходящ демократичен процес".

"Той даде да се разбере няколко пъти, че не може да има условия за нормализиране на отношенията, докато Венецуела не приеме напълно демокрацията и зачитането на териториалната цялост на своите съседи“, е посочил говорителят на Борис Джонсън.