Членове на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) са планирали да убият Кирило Буданов, ръководител на Главното разузнавателни управление към Министерството на отбраната на Украйна (ГРУ). Те са планирали и да отвлекат украинския президент Володимир Зеленски, пише The ​​Times.

Неназован украински служител е заявил пред британската медия, че СБУ е следила двама служители от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Андрей Гук и Александър Декач, в продължение на няколко месеца. Те са планирали да убият Буданов и са наблюдавали ръководителя на СБУ Василий Малюк и Володимир Зеленски.

По време на подготовката за убийството на Буданов заподозрените са занесли в Киев гранатомети, противопехотни мини и дронове.

Гук и Декач са признали вината си по време на разпит, а телефоните им са съдържали данни за проследяване на Зеленски и Малюк, според Times.

След ареста те са разкрили и нова информация за руския опит в началото на войната с Украйна да вземат Зеленски за заложник, пише Times и посочва, че планът е бил да принудят Володимир Зеленски, под заплаха от смърт, да запише видео съобщение, призовавайки украинците да се предадат.

В началото на месеца Службата за сигурност на Украйна обяви разкритието на мрежа от агенти на 5-та служба на ФСБ, които са подготвяли убийството на президента на Украйна. Според посочената информация тогава, те са планирали убийството на Володимир Зеленски, Кирило Буданов и Василий Малюк.