Докладите от военните действоия в Украйна показват, че въоръжените сили на страната (ВСУ) изпитват сериозен недостиг на боеприпаси и най-вече ракети за ПВО, пише британският The Telegraph.

Липсата на боеприпаси ще принуди украинската ПВО да сваля само част от ракетите, изпратени срещу нейната територия. Украйна изпитва такъв недостиг на боеприпаси, че до края на месеца ще й свършат зенитните ракети за защита на градовете.

Това означава, че вместо да се опитва да свали четири от пет руски ракети, както прави сега, Украйна ще може да използва своите системи за противовъздушна отбрана, за да свали само една от пет ракети.

В същото време The Telegraph цитира руски официални лица, които заявяват, че "знаят, че Украйна изчерпва боеприпасите" и са готови да нанесат удар.

Изданието обаче се позовава и на руски Telegram канали, свързани с Министерството на отбраната на Русия, които твърдят, че "украинските сили все още оказват твърда съпротива и изглеждат относително добре въоръжени". 

УНИАН припомня, че редица страни от ЕС вече декларираха готовност да се присъединят към инициативата на Чехия. Така  Белгия реши да отдели  200 милиона евро за закупуване на артилерийски боеприпаси за Украйна.

Премиерът на Чешката република Петр Фиала, след резултатите от срещата на върха в Париж, заяви, че  15 страни са готови  да се присъединят към инициативата, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси.

Междувременно  украинската армия е готова да получи първите  от стотици хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди като част от международните усилия за доставка на чуждестранни доставки, тъй като усилията на САЩ да изпратят повече помощ остават в застой в Конгреса.