Наскоро САЩ изпратиха на Украйна първата партида нови високоточни бомби с голям обсег, способни да поразяват цели в контролираните от Русия територии на Украйна. Но Западът категорично забрани на военните на Киев да нанасят удари с тези оръжия по военни цели в самата Руска федерация – решение, което мнозина биха определили като "подарък за Москва“, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph.

Според изданието позицията на САЩ е продиктувана от страх, че може да бъде провокирана ескалация на конфликта. А ограниченията върху използването на западни оръжия от Киев поставят Украйна в трудно положение.

"От американски бомби до британски и френски крилати ракети, западните партньори на Киев предоставят най-мощните си оръжия при условие, че Украйна ги използва само в рамките на своите граници (включително Крим). Това ограничение е грешка и може лесно да бъде коригирано, като просто уведомите Украйна, че се отменя. Така въпреки безизходицата в Конгреса и забавянето на европейското производство на боеприпаси, западните съюзници на Киев могат незабавно да помогнат на Украйна - само с тази промяна в политиката“, подчертават в статията.

Сегашните ограничения поставят Украйна в трудна позиция, тъй като ракетите, които поразяват мирни украински градове, често се изстрелват над руска територия от самолети, излитащи от летища в Русия. Същото важи и за руските атакуващи дронове. Те напускат бази в Русия, само за да атакуват жилищни сгради в Украйна.

Ограничаването на използването на западни боеприпаси от Украйна не предотвратява напълно ударите вътре в Русия, но насърчава Киев да използва по-нетрадиционни средства - дронове, авиационни бомби и саботаж. Украйна също използва ограничени запаси от по-стари и по-малко точни съветски ракети, но ударните дронове на Киев се движат по-бавно от западните ракети и бомби, което може да ги направи по-уязвими за руската противовъздушна отбрана. И когато отломки от прихванати дронове падат върху руските градове, това подхранва пропагандната машина на Путин“, отбелязва изданието.

Украйна усилено работи по разработването на собствени ракети с голям обсег. Отнема обаче време, за да бъдат готови за широко използване на бойното поле. В същото време западните оръжия са доказали своята ефективност по време на атаки срещу руски военни бази в окупирана украинска територия - там е разрешено да се използват както доставени от САЩ ATACMS, така и крилати ракети от Франция и Обединеното кралство.

Удари от тези оръжия разрушиха щаба на руския Черноморски флот, поразиха руска подводница и унищожиха десетки руски хеликоптери. В резултат на това Кремъл изтегли няколко от своите ценни военни кораби и самолети от окупираната част на Украйна в бази и пристанища в Русия.

"Ограничаването на използването на западни оръжия от Киев е особено ценен подарък за Москва, тъй като Русия има много повече самолети, отколкото хангари, за да ги защити. Това оставя ценни военни самолети и хеликоптери изложени на риск. Кремъл знае, че много от неговите самолети са уязвими на украински удари, така че Руската федерация "започна да рисува самолети-примамки в своите авиобази. Тези примамки не изглеждат много убедителни на сателитни изображения с висока разделителна способност, но могат да заблудят украинските атакуващи дронове, които разчитат на основни камери. Модерните западни оръжия е по-малко вероятно да срещнат този проблем“, обясняват от редакцията.

Междувременно западни служители са загрижени, че потенциалното използване на техните оръжия в Русия ще доведе до ескалация - дори до "Армагедон“ - или ще подхрани пропагандната машина на Путин, която очертава нахлуването в Украйна като война срещу Запада. Но тези опасения са неоснователни, тъй като дори при липса на доказателства, Руската федерация вече твърди, че западни боеприпаси са използвани за атаки на руска територия.

И така, когато в края на миналата година избухнаха експлозии в руския град Белгород, Кремъл обвини Украйна, че е използвала чешко оръжие за атаката. Когато транспортен самолет бе свален над руското въздушно пространство, Кремъл твърдеше, че е използвана система за противовъздушна отбрана, доставена от САЩ.

Трябва да се отбележи, че Русия на свой ред не се поколеба да насочи севернокорейски ракети и ирански дронове срещу Украйна. Руски ракети нарушиха и въздушното пространство на Полша, която е член на НАТО.

"Украйна води екзистенциална война и победата на Киев срещу все по-опасния Путин е от решаващо значение за сигурността на Европа, НАТО и САЩ. Но помощта в подкрепа на тази победа постоянно пристига със закъснение. Украйна е изправена пред трудна година в защитата“, обобщава изданието.