Войната в Украйна "разби илюзията за сигурност в Русия“, жаждата на руския президент Владимир Путин за тоталитарен контрол е отклонил руската Федерална служба за сигурност от нейните антитерористични задължения и е намалила ефективността й като агенция за сигурност, пише в свой материал The Telegraph.

"Когато руските войски влязоха в Украйна през февруари 2022 г., ФСБ започна да управлява "филтрационни лагери“, за да тества лоялността на украинците в окупираните територии, след унизителните руски поражения в Харков и Херсон в края на 2022 г., Путин инструктира ФСБ да засили репресиите на чужди разузнавателни служби и предатели“, се отбелязва в статията.

В Руската федерация някои активисти са осъдили преориентацията на ФСБ. След нападението срещу концертната зала "Крокус Сити" край Москва, руският журналист Кирил Мартинов остро разкритикува ФСБ, че се фокусира върху "ЛГБТ екстремистите" и че е отхвърлила предупрежденията на западните разузнавателни агенции, че атаката е неизбежна. Руският опозиционен активист Иван Жданов казва, че манията на ФСБ да шпионира руснаци и да наказва антивоенните дисиденти е унищожила нейната ефективност. Руските държавни медии естествено се отвърнаха от тази критика, пренасочвайки обществения гняв към Украйна. Това е позволило на ръководството на ФСБ да устои на бурята от повтарящите се провали на разузнаването и да остане непроменено, разсъждават от медията.

Според The Telegraph, отричането на отговорност от страна на ФСБ е съвпаднало с ескалиращите оплаквания в "непривилегированите региони на Русия“, където живеят етнически малцинства. "Дагестан е една от най-големите жертви на неравното бреме на украинската война“, се отбелязва в материала.

В началото на май 2022 г. Дагестан имаше най-високото ниво на загуби сред всички региони на Русия. "Независими разследвания“ показват, че най-малко 130 дагестанци са загинали. До април 2023 г. тази цифра се е повишила до най-малко 806, а семействата на ликвидираните дагестанци се борят да получат обезщетение от Кремъл.

Създаването на каспийския "доброволчески батальон“ в Дагестан, който мобилизира мъже над 40 години, гарантира, че наборът е значително по-висок от този в Москва и Санкт Петербург, продължава The Telegraph. Посочва се, че високите нива на жертви и мобилизация съвпаднаха с влошаващата се икономическа криза в Дагестан.

"Поради господството на олигархичните кланове, 70% от бюджета на Дагестан се състои от руски федерални субсидии. Това е най-високата цифра сред руските региони. Докато властите в Дагестан твърдят, че боевете в Украйна са добри за бъдещето на Русия, много отчаяни млади хора с ние не сме съгласни с това“, се подчертава в статията.