Последната ракетна атака срещу Крим ще принуди Съединените щати да обмислят неотдавнашното си решение да смекчат правилата за използване на американски ракети за атака срещу Русия, пише The Telegraph.

Плажът, над който вчера руската противовъздушна отбрана свали ракета, е на около 10 минути с кола от летище Белбек, откъдето излитат изтребители, за да атакуват цели в Украйна.

Журналистите отбелязват, че украинските атаки срещу цивилни цели в Русия или окупираните територии са "редки“, но понякога фрагменти от ракети падат "далеч от“ военни цели. Освен това Украйна обикновено поразява цели в Севастопол през нощта, а не в средата на деня.

Руското министерство на отбраната съобщи, че противовъздушната му отбрана е "прехванала" една от петте американски ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни боеприпаси. В Москва обвиниха САЩ за атаката.

Украйна не е коментирала, но ударът отново ще принуди Вашингтон да обмисли облекчаването на правилата, които е определил за Украйна относно използването на американски ракети за удари по Русия. Украйна иска повече свобода да нанася удари по цели дълбоко в Русия, но Вашингтон се опасява, че това ще доведе до ескалация на войната“, се казва в статията.

Наскоро Съединените щати отмениха частично забраната за атаки на руска територия с американско оръжие. То не важеше за Крим, тъй като американците смятат, че полуостровът е част от Украйна.