Русия превзе 8 км ключово важна територия в Очеретино при изненадващ пробив, възползвайки се от грешка в ротацията на украинските сили.

Според The ​​Daily Telegraph Москва е успяла да превземе село Очеретино в Донецка област след напускането на закалената в битки 47-а бригада. Тя беше сформирана за лятната контраофанзива на Украйна миналата година и оборудван със западни оръжия. Бригадата воюва без прекъсване близо година.

Тя беше преразположен за укрепване на отбраната на Авдеевка. През уикенда украинската 115-а бригада получи заповед да смени 47-ма бригада източно от Очеретино. Докато 47-ма бригадна дивизия отстъпва, руските войски започват атака и установяват огневи контрол над отбранителните позиции на украинските сили.

Ротният командир на 47-ма бригада Николай Мелник, който загуби крака си по време на лятната офанзива, написа в социалните мрежи: "Рязкото настъпление на руснаците стана възможно поради факта, че отделни части просто излетяха от позициите си. Надявам се, че ще бъдат обучени и преквалифицирани като щурмовици“.

Дупката, създадена от отсъствието на 115-та, позволи на руската 30-та мотострелкова бригада да напредне по железопътната линия, минаваща на северозапад от Авдеевка до Очеретино.

Анализаторите на Deep State писаха, че по-голямата част от селото е под контрола на руските войски. Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските войски са избягали от Очеретино на малки групи под силен огън. Руски военни публикуваха видео с руския трикольор над разрушено село.

Лейтенант Мелник пише, че единствената причина, поради която руските сили не са успели да навлязат по-дълбоко в контролираната от Украйна територия, е, че 47-а отново е влязла в боя.

"Дупките бяха запушени от тези, които планираха да се възстановяват. 47-ма бригада отново е на работа. Още един месец и ще има година без ротация“, отбеляза Мелник.

Москва привлича подкрепления от други части на фронтовата линия, за да подкрепи войските си, докато напредват през Очеретино. Руските войски са на по-малко от 30 км от гарнизона в Покровск. Градът, който се използва за ротация на войници и оборудване поради транспортните си връзки с Киев, е подложен на далечни руски атаки след падането на Авдеевка.

Войските на Киев, воюващи в Донецк, са под натиск преди очакваното пристигане на нова военна помощ от САЩ. По-нататък на север от Очеретино Русия струпа около 25 000 войници, за да превземе град Часов Яр. Стратегическото селище е разположено на височина, която ще даде на Русия плацдарм за атака срещу гарнизонните градове Константиновка, Дружковка, Краматорск и Славянск.

Това също би дало на силите на Москва отбранителна позиция, за да започнат атаки на далечни разстояния по пътни и железопътни връзки, свързващи украинските сили в Донецк с Киев.