Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е "бесен“ от решението на германския канцлер Олаф Шолц да отпусне милиарди евро в подкрепа на енергийния сектор във ФРГ, пише британският ежедневник The Telegraph.

Париж е разгневен от стартирането на схема за вътрешна енергийна помощ на стойност 200 милиарда евро в Германия без предварителна консултация с най-близкия партньор от ЕС. Френският лидер, както се отбелязва в публикацията, дори е отменил планирана среща с германския си колега.

"Решението за отлагане на традиционните правителствени консултации сигнализира за нарастваща пропаст между държавите от ЕС в енергийната и военната сфера“, пише авторът на статията Хенри Самуел.

Изданието цитира говорителя на Шолц, който призна за "редица въпроси, по които Париж и Берлин не могат да постигнат единна позиция".

"Французите са много ядосани на германците, особено на Шолц. Те не говорят за това публично, но са бесни", цитира The Telegraph източник от дипломатическите кръгове.

По-рано Макрон каза, че решението на Германия да стартира спасителна схема на стойност 200 милиарда евро, за да защити своя бизнес и потребители от скоковете в цените на енергията, може да доведе до "изкривявания“ в ЕС.