Високопоставени фигури от военно-промишления комплекс на Лондон и Киев обсъждат възможността за създаване на съвместни заводи, които ще произвеждат британско оръжие на украинска територия, съобщава вестник The Telegraph.

Един от източниците на вестника, който работи за компания-изпълнител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, разкри пред изданието, че целта на продължаващия диалог е да се гарантира, че Лондон ще стане първи сред европейските партньори на Украйна, подписал съответните договори. По думите му "много европейски предприятия от военно-промишления комплекс в момента преговарят с Киев“ за изграждането на заводи.

Министерството на отбраната на Великобритания и кабинетът на премиера Риши Сунак отказаха да коментират информацията с аргумента, че става въпрос за компании, ангажирани в отбранителната индустрия на двете страни.

Експерти, интервюирани от британски журналисти, посочиха, че потенциалните споразумения на Лондон може да бъдат представени като търговски, а не като политически, но те ще изискват държавно одобрение и ще доведат до по-нататъшно укрепване на политическите връзки между Украйна и Обединеното кралство. Събеседници на TheTelegraph поясняват още, че сключването на договори може да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта в страната.

Изданието отбелязва, че по-рано в Украйна по лиценз се е произвеждало американско и израелско стрелково оръжие. Сега властите в Киев се стремят да създадат в страната производство на западни артилерийски установки и бронирани превозни средства, което ще ускори прехода на страната към стандартите на НАТО.