Китай подготвя армада от фериботи и граждански плавателни съдове, за да нахлуе в Тайван, докато Пекин засилва кампанията си за натиск срещу островната държава, пише The Telegraph.

Макар че Народната освободителна армия на Китай не разполага с необходимия брой десантни кораби, за да осъществи голяма инвазия, тя може да запълни недостига с граждански плавателни съдове, включително десетки гигантски фериботи, които могат да превозват стотици бронирани машини.

"Десантът под обстрел е сред най-трудните военни маневри", е заявил Рей Пауъл, директор на SeaLight, проект на Станфордския университет, фокусиран върху дейностите в сивата зона в Южнокитайско море.

Цивилните фериботи "обикновено са лош избор за подобна мисия", но могат да бъдат използвани за масово транспортиране на войски през Тайванския проток, след като крайбрежната му отбрана бъде разрушена, или за претоварване на военните сили на острова "с огромна маса" военни, смята той.

В четвъртък (23 май) Пекин започна двудневни военни учения във водите около Тайван, което според него е "решително наказание" за "сепаратистките действия" след пламенната реч при встъпването в длъжност в Тайпе по-рано тази седмица на Лай Чинг-те, който положи клетва като президент за четиригодишен мандат.

Това е третата серия от учения около острова през последните две години.

въоръжените сили на Тайван са значително по-малобройни от китайската, но те имат допълнително предимство в трудния планински терен на крайбрежието на Тайван и коварния 170-миометров Тайвански пролив, който разделя острова от континентален Китай.

Китайският флот вече разполага с най-големия надводен флот в света и е построил десетки кораби с двойно предназначение, способни да работят както в мирно време, така и във война. Преди десетина години Пекин издаде технически "насоки" за корабостроителите, според които новите граждански плавателни съдове трябва да са подходящи за военна употреба.