Светът е на прага на Третата световна война, в която "оста на злото“ включва Руската федерация, Северна Корея, Китай и Иран. А последните са най-слабото звено, което САЩ лесно биха могли да нокаутират, уверени са в редакцията на британския вестник The Telegraph.

САЩ обаче се придържат към политика на умиротворяване, която не проработи през 30-те години на миналия век и няма да проработи сега, твърди изданието. И поради пасивността на САЩ, Иран скоро ще се сдобие с ядрени оръжия и ще ги използва срещу Израел, провокирайки "хилядолетен конфликт“.

В статията се подчертава, че ударът на Иран срещу Израел не е акт на отмъщение, а действително обявяване на война на от една държава на друга. И Западът не би трябвало да убеждава Израел да не отвръща на удара, а по-скоро да демонстрира сила.

Според The Telegraph американският президент Джо Байдън ще трябва да създаде коалиция, която да включва колкото се може повече арабски съседи на Иран, да наложи строги санкции, да позволи на Израел да "довърши“ палестинската групировка ХАМАС и да помогне да се удари ливанската "Хизбула“. Политическото ръководство на САЩ обаче е на друго мнение.

"Америка няма смислен дългосрочен план за сдържане на Техеран или за унищожаване на ХАМАС, хусите или "Хизбула“. Или за дерадикализиране на палестинските територии, за да се гарантира, че с течение на времето ще се появи ново ръководство, което е готово да приеме съществуването на Израел, проправяйки пътя за жизнеспособно двудържавно решение“ , пише The Telegraph.

В обобщение, журналистите отбелязват, че Западът толкова много се стреми да избегне всякакви преки конфликти, че е готов да си затвори очите почти за всичко. Но когато някой се стреми към мир на всяка цена, това неизбежно завършва с война.