Ако някой все още има някакви съмнения относно важността на противовъздушната отбрана през XXI век, масираният въздушен удар на Иран срещу Израел трябваше да ги разсее. И ако имате нужда от още по-убедителни аргументи, просто вижте какво се случва в Украйна, пише The Daily Telegraph в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Миналата седмица, поради недостиг на ракети за противовъздушна отбрана, Украйна не успя да защити от експлозия огромната Триполска електроцентрала близо до Киев. Заедно с неотдавнашната офанзива около Авдеевка, това бележи тревожен обрат в конфликта: руските въздушни сили не само се завърнаха, но и разчистват пътя на Москва към победата.

Част от нейния успех е резултат от усъвършенствани оръжия, но Русия подобрява и по-стари и неуправляеми оръжия за  прецизни удари със сателитни комплекти за насочване и перки. Благодарение на това силите на Путин успяха да овладеят инициативата. Бързите руски самолети хвърлят бомби извън обсега на украинската противовъздушна отбрана и нанасят удари по цели в градските райони с опустошителен ефект или унищожават командни пунктове и логистични центрове далеч зад фронтовата линия.

Поради липсата на Украйна както на ракети земя-въздух с голям обсег, така и на ефективен флот от модерни изтребители, способни да противодействат на тази въздушна заплаха, Русия действа относително безнаказано. В конфликт, в който всеки сантиметър от завоюваната земя беше даден на Киев на висока цена, руските самолети летят на няколко километра и създават абсолютен ад за украинската отбрана. Разстоянието също има значение във въздушната война. Победата и поражението понякога се отличават само с малка разлика между противоположните системи.

Американските ракетни системи Patriot, макар и ефективни, са толкова ценни, че Украйна не може да си позволи да ги загуби - поради което рядко се появяват на фронтовата линия.

Дългоочакваният F-16, оборудван с ракети с радарно насочване с голям обсег, ще може да съперничи във въздуха на руските Су-34 и Су-35. Техният брой обаче е ограничен и дали ще са достатъчни, за да отблъснат руските ВКС, които само над Авдеевка извършваха над сто полета на ден, все още не е известно. Както отбеляза един от миналите деспоти на Русия, количеството само по себе си е качество (количествените натрупвания водят до качествени изменения – грешно приписвано на Сталин – бел. ред..)

Тези данни от реалния свят са от безценна стойност за британските стратези. Непохватното настъпление без въздушна подкрепа остава ужасяваща перспектива за украинските въоръжени сили, а отнемащото време разгръщане на F-16 е компромис с присъщата сложност на въздушната мощ. Самолетите и пилотите са само фасада: реалността е, че за да имат някакъв убедителен ефект, ескадрилите се нуждаят от логистика, оръжия, инженерно ноу-хау, радари за ранно предупреждение и разузнаване.

Разрушителният ефект на планиращите бомби доказва, че старите системи са все още актуални - особено в мащаб. Русия бързо направи познатата и евтина система високоефективна. Това е урок не само за нашия подход към запасите от стари оръжия (които обикновено се извеждат от експлоатация), но и за способността на нашата суверенна отбранителна индустрия да прави иновации за седмици и месеци, вместо за години.

Освен това трябва да преразгледаме нашата толерантност към риска при производството на оръжия и да намерим баланс между "идеално“ и "задоволително“. Какво бихме предпочели в решаващия момент: скромна доставка на скъпи оръжия с точност от 99,99% или с точност от 95%, но много повече и също по-евтини?

Съперниците ни вече избраха второто. Иранските дронове Shahed са сглобени от компоненти, които не са обект на никакво ембарго, което означава, че са повсеместни и многобройни. Да, те не са много ефективни срещу съвременните системи за противовъздушна отбрана, но наистина ли искаме да харчим милиони за прехващане на евтини дронове?

През XXI век стана модерно да се мисли, че широкомащабната война е остатък от миналото. Военните поръчки се въртяха около модни думи - интелигентни технологии, прецизност, мултидомейн, киберсигурност, изкуствен интелект. Това политически приемливо прикритие за разходите за отбрана предполага по-приемлива форма на агресия – "чиста“, компютъризирана война с по-малък риск и ниски съпътстващи щети. В Авдеевка обаче всички тези концепции се оказаха само съучастници, но не и главни герои.

През 2023 г. генерал Сандърс се пошегува, че "не можете да прекосите реката с киберсигурност“. Нека добавим: както е невъзможно да се отрази нападение на стотици бързи руски самолети или бараж от 300 ирански ракети. Конфликтът на индустриалната ера се завърна в Европа, изисквайки подходящ мащаб и масово участие. Време е да осъзнаем това.