Тази седмица на Запад имаше много веселие, когато парадът на Владимир Путин за Деня на победата на Червения площад включваше само един танк, който сам по себе си беше реликва от музей. Изводът беше, че Русия е загубила толкова много военна техника в Украйна, че това е сянка на военната суперсила, която беше Съветският съюз.

Русия със сигурност е понесла тежки загуби (въпреки че всяка страна, която води война на чужда територия, вероятно ще има военна техника на активна служба, а не на церемониален парад). Но трябва да избягваме да бъдем самодоволни. Истината е, че войната не върви добре и за Запада – поне в едно отношение, пише британското списание The Spectator в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Когато Путин изпрати танкове в Украйна на 24 февруари миналата година, западните страни бързо възприеха двуостра стратегия. Първият й аспект беше, че Западът не участва пряко във военния конфликт, но помага на Киев с оръжие и военна техника. Някои страни действаха по-бързо от други, но като цяло тази идея имаше голям успех. Украйна успя да устои на руските войски, въпреки че общият изход от конфликта остава много несигурен.

Второто острие на двуострата стратегия обаче се оказа тъпо. Става дума за икономическата война срещу Москва, за финансовия шок и страхопочитание, което трябваше да има невиждано до този момент въздействие. Русия щеше да бъде откъсната от почти всичко. Западът наложи санкции и бойкоти върху целия внос и износ, с изключение на хуманитарни стоки като лекарства. Според теорията на авторите на тази стратегия Русия на Путин е трябвало да обеднеят, да се разорят напълно и да капитулират.

Малко хора на Запад осъзнават, че този аспект на икономическата война се провали. Европа плати висока цена за частичния бойкот на руския нефт и газ. Британският внос на изкопаеми горива от Русия през 2021 г. възлиза на 4,5 милиарда паунда; през 2023 г. официално спадна до 1,3 милиарда. През 2020 г. Европа е получила от Русия 39% от потреблението на газ и 23% от петрола. През третото тримесечие на миналата година тези цифри са съответно 15% и 14%.

Но само тези числа не могат да обяснят мащаба на провала на стратегията за унищожаване на руската икономика. Скоро стана ясно: ако Западът е готов да води икономическа война срещу Русия, то останалият свят не иска да участва в нея. Когато износът на петрол и газ за Европа намаля, Москва много бързо увеличи доставките за Китай и Индия. И двете страни предпочитат да купуват гориво с отстъпка и да не се противопоставят на руската военна операция в Украйна. Още по-лошо е друго обстоятелство. Част от руския петрол, изнасян за Индия, се пренасочва към Европа. Това се доказва от увеличаването на броя на танкерите, превозващи петролни продукти от Индия през Суецкия канал.

Руските стоки вървят и в други посоки. Германският вестник Bild направи разследване и установи много тревожна тенденция. Оказва се, че износът за граничещите с Русия страни се е увеличил. От 2021 до 2022 г. вносът на немски автомобили в Казахстан се е увеличил с 507%, а в Армения със 761%. Износът на химически продукти за тези страни се е увеличил със 129% и 110%. Доставките на електрическо и компютърно оборудване за Армения са се увеличили с 343%. Трудно е да се установи какво се случва с тези стоки, когато стигнат до бившите съветски републики. Но е напълно възможно накрая да попаднат в Русия. И дори ако тези стоки не са официално реекспортирани, много руски граждани се радват на безвизов режим с тези страни и правят покупки там, транспортират ги през границата.

Западът се опитва да навреди на богатите руснаци, по-специално чрез въвеждането на икономически санкции срещу тях. Но същите тези хора могат лесно да купуват западни стоки, използвайки подобни схеми за реекспорт. Те имат двойно гражданство и могат да си позволят да пътуват в чужбина, за да купуват луксозни стоки. Освен ако няма пълен и глобален бойкот срещу Москва, е много трудно да се попречи на богатите руснаци да купуват стоки, произведени на Запад.

Западът влезе в санкционната война с преувеличено чувство за собственото си влияние върху целия свят. Както успяхме да разберем, незападните страни нямат голямо желание да налагат санкции срещу Москва и руските олигарси. Резултатите от такива грешни изчисления са очевидни. През април миналата година МВФ прогнозира, че руската икономика ще се свие с 8,5% през 2022 г. и още 2,3% през 2023 г. Но се оказа, че миналата година БВП на Русия е спаднал само с 2,1%, а тази година МВФ дори прогнозира леко увеличение от 0,7%. <…> Руската икономика не е разрушена. Тя просто се пренареди, преориентира на изток и юг, а не на запад.

Едва ли е възможно решението за обявяване на икономическа война на Русия да се нарече погрешно. Западните санкции нараняват тази страна, макар и не в мащаба, който си представяхме. Но ако Западът мисли, че в бъдеще ще може да води конфликти с чисто икономически методи, без бомби и снаряди, тогава той сериозно греши.

Западното военно оборудване позволи на Украйна да започне битката на Давид срещу Голиат и все още може да надделее в нея. Украйна определено избегна анексията на Путин. Що се отнася до икономическите санкции, ще трябва да ги преосмислим.