Влиятелният в Ирак шиитски проповедника Муктада ас-Садр обяви в понеделник, че се оттегля от политиката и затваря всички политически и социални институции на своето движение, задълбочавайки политическата криза в страната и пораждайки опасения, че неговите последователи могат все повече да се обърнат към дестабилизиращи улични протести, за да постигнат целите си, пише The New York Times.

Садр, чиито последователи спечелиха най-много места от всеки отделен политически блок на изборите миналата година, хвърли процеса на формиране на ново правителство в смут през юни, когато нареди на лоялните му членове на парламента да подадат оставка.

Садристкото движение има мрежа от политически и социални институции в Багдад и Южен Ирак. Проповедникът е казвал и преди, че напуска политиката и дори временно преустановява политическите си дейности и затваря офисите на движението си, предизвиквайки въпроси дали това може да е тактика за евентуално укрепване на преговорната му позиция в сега парализираните усилия за съставяне на ново правителство .

Превод и редакция: Иван Христов