Ежедневно на фронта в Украйна загиват или получават наранявания по 500 руски войници, а общият темп на настъплението се е забавил заради доставеното на Въоръжените сили на Украйна ново западно оръжие. Това съобщава The New York Times, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал и източник от администрацията на Байдън.

"Мисля, че може с увереност да се предположи, руснаците вероятно са дали 70 или 80 000 жертви за по-малко от шест месеца“, заяви той.

По думите на чиновника, руснаците са постигнали някои малки успехи в Източна Украйна, но това им е струвало изключително скъпо заради новите оръжия и действията на ВСУ. Подобни загуби означават, че Русия няма да може да превземе източната част на Украйна преди края на годината.

Според разузнаването на САЩ, Москва е привлякла чеченски и сирийски бойци във военните действия. С това решение Кремъл е успял да избегне вътрешно недоволство в Русия заради загубите на руските военни и необходимостта от провеждане на обща мобилизация, която е подобна на наборната военна служба.

Сет Джоунс, директор на програмата за международна сигурност в Центъра за стратегически и международни изследвания, смята, че руската армия е сериозно изтощена. "Това се отразява на способността им да водят ефективна наземна кампания в Украйна“, добави той.

Според американски и европейски служители руските военни търпят значителни загуби, трудно им е да привлекат в битката резервисти и новобранци. Руската федерация вече е включила почти 85% от армията си във войната, като е мобилизирала войски от далечния изток на страната.

Според украинските оценки, към 12 август общите бойни загуби на Русия са около 43 200 души.

Превод и редакция: Иван Христов