Западните издания се фокусират основно върху това как Украйна успешно е прогонила руската армия от вратите на Киев и Харков. Но битката за Донбас още не е приключила, а на хоризонта се очертава нов важен фронт - украинската администрация обяви мащабно контранастъпление на юг. Загубата на Мариупол и желанието на Русия да окупира цялото черноморско крайбрежие на Украйна представляват огромна заплаха. Русия иска да подчини не само Украйна, но и цялото Черно море, пише американското издание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус“.

Бреговата ивица на Украйна, простираща се от т. нар. "Приднестровие“ до Мариупол и Крим, е желан трофей за Русия. Въпреки че не може да превземе Киев или Харков, но създавайки сухопътен коридор към Крим, Русия ще се опита да нанесе възможно най-големи щети. А една Украйна, която е загубила достъп до Черно море, ще получи катастрофален удар и ще се превърне в нежизнеспособна държава.

Това стана ясно от неотдавнашните инсценирани атаки срещу подкрепяния от Кремъл сепаратистки регион Приднестровие, тежкия обстрел на Одеса, руската блокада на украинските пристанища и силното желание на Москва да превземе Мариупол възможно най-скоро.

Търговия

Южната част на Украйна е не само врата към нейните икономически артерии, но и находища на ценни ресурси. Чрез пристанищата на Черно море Украйна снабдява страните от Африка и Близкия изток с продоволствие, а Европейския съюз с желязо и стомана. Икономиката на Украйна зависи от износа на стоки, който от своя страна зависи от достъпа до Черно море.

Според Държавната статистическа служба на Украйна през 2021 г. черните метали представляват 22,4% от общия износ на страната, докато зърното и свързаните с него продукти представляват цели 30%. Част от доставките могат да бъдат прехвърлени към железопътния транспорт, но това ще отнеме време, ще струва много и няма да бъде толкова ефективно. Освен това Русия нанася удари и по железопътната и транспортната инфраструктура на Украйна.

Лишавайки Украйна от достъп до Черно море, Русия ще забие нож в едно от най-уязвимите места в украинската икономика и ще вземе за заложници множество гладуващи хора по света.

Енергиен саботаж

Южната част на Украйна представлява по-голямата част от възобновяемите енергийни източници в страната: поради благоприятните условия по отношение на вятъра и слънцето, това е мястото, където много западни и украински компании са инсталирали вятърни турбини и слънчеви панели. На юг също има две големи атомни електроцентрали - Южноукраинска и Запорожка. Последната беше на ръба на международна екологична и хуманитарна катастрофа, вероятно поради руските бомбардировки. Ситуацията все още е опасно, тъй като руснаците съхраняват оръжие в машинното отделение на първи реактор.

Черноморското крайбрежие на Украйна е богато на залежи, които в момента практически не се разработват, но според оценките значително надвишават доказаните запаси на сушата. Руският газопровод минава през Южна Украйна точно над Николаев и Одеса, влиза в Молдова и излиза в Румъния през Орловка. Ако Русия погълне и този клон на газопровода, Кремъл ще спечели нова стратегическа победа.

Редкоземни метали

Но може би най-важният, макар и незабележим, ресурс на югоизточната част на страната са запасите от редкоземни метали (мед, никел и литий) по украинския щит, който пресича страната диагонално от северозапад на югоизток. Най-важен от тези ресурси е литият - неслучайно го наричат "бяло злато“. Използва се за производство на батерии за слънчеви панели, мобилни телефони, електрически превозни средства и военно оборудване.

Според украински изследователи находищата на литиев оксид в източната част на страната са до 500 000 тона. Ако това бъде доказано, Украйна ще стане един от световните лидери по запаси от литий, като най-високите концентрации ще бъдат разположени точно близо до Мариупол. Според Род Шуновер, бивш директор на Отдела за околната среда и природните ресурси на Националния съвет за разузнаване на САЩ, редкоземните елементи със сигурност са важен фактор в стратегическата военна операция на Кремъл.

От страна на бизнеса има реален интерес към литиевите находища в Украйна. През ноември 2021 г. австралийската компания European Lithium обяви, че е получила правата върху две украински находища на литий. Китай също се интересуваше от тях: Chengxin Lithium кандидатства за правата върху суровината в Донецк и Кропивницки. Ако Русия получи пълен контрол върху тези залежи, тя ще има по-силна позиция за евентуални преговори, включително с Китай - и двете перспективи са много тревожни за Украйна.

Контрол над Черно море

Русия смята Черно море за "руско езеро“ и исторически винаги се е стремила да вземе тези води под свой контрол. Днес руският Черноморски флот блокира украински пристанища, пречи на глобалното корабоплаване и бомбардира украински градове с крилати ракети. В близкото минало Русия проведе антидемократичен експеримент в Черноморския регион: анексира Крим, нахлу в Грузия, блокира Керченския пролив и провери реакцията на НАТО.

Украинската брегова линия е жизненоважна за контрола над Черно море. Киев и неговите партньори не трябва да допускат споразумение за прекратяване на огъня, ако то позволява на Русия да засили връзките между окупираните територии, да инсталира марионетни администрации и да отреже Украйна от морето.

Освен това Украйна и Западът не трябва да попадат в капана да жертват територии срещу съмнителни руски гаранции. Поради безрезултатните действия на руската армия, упоритата съпротива на Украйна и доставките на оръжия от Запада, възможностите на Русия да окупира цялото черноморско крайбрежие са значително намалени. Неотдавнашните коментари на Кремъл обаче ни напомнят, че Русия все още се стреми към голяма победа.

Мариупол е от особено значение и не трябва да остава в руски ръце. Героите от "Азовстал“ ще останат в историята. А самият град е твърде голяма символическа и стратегическа победа, за да можем да се примири окупацията му от Русия.

За щастие Русия буксува в Донбас и изглежда не е способна на нова офанзива, но е рано да се радваме. Ако Русия излезе от блатото на Донбас и започне успешна офанзива на юг, ще бъде застрашено самото съществуване на Украйна.

Трансатлантическата общност от години пренебрегва всички предупреждения за Москва и сега трябва да приеме руските стремежи на сериозно, да отрази настъплението на юг, да възстанови свободата на корабоплаването в Черно море и да попречи на Русия да завземе нови територии.

Това може да бъде постигнато чрез ускорена доставка на тежко въоръжение в Украйна, включително ракети с голям обсег, високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) или техни еквиваленти, изтребители и бомбардировачи и системи за противовъздушна отбрана.

НАТО трябва да засили присъствието си в Черно море в Румъния и България и да обезпечи сигурността на Молдова срещу руска инвазия. Освен това САЩ и техните партньори трябва да затегнат санкциите срещу Русия, за да й попречат да развива флота си. И накрая, трябва да окажем натиск върху държави като Индия, които търгуват с държавата-агресор и заобикалят санкциите.

Превод и редакция: Иван Христов