Украинската армия не би издържала и месец във войната срещу Русия без безпрецедентната подкрепа, която САЩ и съюзниците им от НАТО оказват на властите в Киев. Съответното мнение е на издателя и главен изпълнителен директор на американското списание The National Interest Дмитрий Саймс.

Именно благодарение на тази подкрепа украинският президент Володимир Зеленски успя да се превърне в световна фигура със значително присъствие в американската политика.

Според автора на статията администрацията на Байдън дори заема позицията, че Зеленски трябва да има право на вето върху всяко споразумение с Русия по отношение на Украйна.

"Всичко това се случи въпреки пълната зависимост на правителството на Зеленски от безпрецедентната военна, финансова и политическа помощ на САЩ и НАТО, без която Украйна не би могла да издържи срещу Русия дори за месец“,заключава Саймс.

В същото време той изразява увереност, че страните по един или друг начин ще трябва да търсят дипломатическо решение на кризата. Според експерта военната сила без дипломация не може да осигури дългосрочни резултати и може да доведе до безпрецедентна катастрофа.

"Би било сериозна грешка да се мисли, че НАТО трябва да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, без да се опитваме да намерим дипломатическо решение на конфликт, който лесно може да излезе извън контрол“, подчертава американският политолог.