Русия е отрязана от данни от западни метеорологични спътници, пише The Moscow Times.

Русия е почти напълно отрязана от данни от западни метеорологични спътници, заяви в четвъртък ръководителят на "Росгидромет" Игор Шумаков.

Той заяви, че "доскоро" метеоролозите са получавали "доста оперативна информация" от EUMETSAT - международна организация, в която членуват 30 държави и която управлява спътници на геостационарна и полярна орбита.

Но тя преустанови членството на Русия малко след началото на инвазията в Украйна, въпреки че отделни държави в организацията, включително Обединеното кралство и САЩ, продължиха да обменят данни с руските експерти. Тази информация е необходима за "прогностични дейности", но информационният поток от западните спътници напоследък почти е пресъхнал, оплака се Шумаков.

CNN, позовавайки се на източници, съобщи, че Русия разработва ядрено космическо оръжие, способно да създаде енергийна вълна и да дезактивира значителен брой сателити.

На 14 февруари председателят на комисията по разузнаването Майк Търнър обяви сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, тъй като според разузнаването Русия планира да разположи ядрени оръжия в Космоса.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан потвърди тази информация, а президентът Джо Байдън инструктира администрацията си да преговаря с Русия относно евентуален тест на ядрени оръжия в Космоса.

По-късно беше съобщено, че Белият дом се опитва да проведе тайни преговори с Руската федерация, за да разубеди Кремъл да тества космически ядрени оръжия.