Китайският президент Си Дзинпин скоро ще пристигне на визита в Саудитска Арабия, може би дори тази седмица, както показват съобщенията в медиите, потвърди саудитски източник пред The Media Line, без да посочва конкретна дата, пише The Jerusalem Post.

Очаква се той да посети Рияд, Джеда и планирания мегаполис Неом на брега на Червено море.

Източникът очаква, че посещението "ще бъде белязано от подписването на няколко икономически споразумения в редица направления, най-вече енергийна и продоволствена сигурност, в допълнение към няколко споразумения в различни области на науката и други“.

В хода на визитата може да бъде оповестено решение на Кралството да продава петрол на Китай срещу неговата валута юан, в допълнение към военните споразумения.

Обемът на търговията между двете страни достигна 87 милиарда долара през 2021 г., като Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол за Китай, изпреварвайки Русия.

Китай реализира инфраструктурни проекти в Саудитска Арабия на стойност 40 милиарда долара през 2014-2019 г., като двете страни се стремят да засилят икономическото сътрудничество чрез координация на стратегическата рамка на Саудитска визия 2030 и китайската инициатива "Един пояс, един път“.

Отношенията между Саудитска Арабия и Китай

Ахмед ал-Фарадж, саудитски професор по международни отношения, каза пред The Media Line, че "предстоящото посещение, ако се осъществи, ще има големи последици, най-вече заради студения период в отношенията между Саудитска Арабия и САЩ, който се отразява в ролята на Вашингтон в региона."

"Това посещение ще бъде ясно послание, че Саудитска Арабия има стратегически съюзници, различни от Съединените американски щати, и че тя е силна страна, която не може да не се съобразяваш в Близкия изток“,обяснява експертът.

Той добави: "Китайско-саудитските отношения са стабилни. Те не са преминавали през никакви трусове, а по-скоро се подобряват ежегодно, тъй като Китай не се стреми към военна или саботажна роля в региона, а по-скоро търси икономически инвестиции и проекти и третира Саудитска Арабия като истински партньор, което устройва страните от Персийския залив“.

Той отбеляза, че светът се движи към многополюсна структура на властта предвид слабостта на европейските страни, руско-украинската война и особено безпрецедентната слабост на Съединените щати и тяхната вътрешна и външна политика.

"Това е реална възможност за Китай и страните от Близкия изток, те могат да се възползват много от момента, особено след като Китай успя да се превърне в една от най-големите страни износителки в света“, казва Фарадж.

Адел Абдула, саудитски стратегически анализатор и експерт по международни отношения, заяви пред The Media Line: "Балансът на глобалните сили се променя, но това няма нищо общо с посещението на китайския президент в Рияд“.

"Винаги има посещения между Саудитска Арабия и Китай на всички нива. Китай е важна страна, а Саудитска Арабия е страна със стратегическа тежест в региона, света и енергийните пазари. Саудитският престолонаследник направи предишно посещение в Китай [през февруари 2019 г.], а китайският президент посети Саудитска Арабия [през януари 2016 г.]“, припомня той.

"Саудитска Арабия е на прага на по-големи проекти, които се нуждаят от инвестиции и партньорства с други страни, а техническото сътрудничество е много важно за следващия етап“, добавя експертът.

"Светът също е на прага на големи икономически промени и със сигурност ще има важни дискусии за бъдещата икономика на двете страни и как да се увеличи сътрудничеството между тях“, продължи Абдула.

"Медиите със сигурност ще се възползват от това посещение, за да се опитат да го свържат с охлаждането на отношенията между Саудитска Арабия и Америка, но това не е вярно. Имаше посещения и непрекъсната комуникация [с Китай] въпреки силата на отношенията, дори когато президентът Доналд Тръмп беше начело в Америка“, каза той.

"Саудитска Арабия разширява стратегическите си отношения от дълго време и има стратегически отношения с всички приятелски страни и следователно това посещение не е демонстрация срещу никого, а по-скоро цели развитието на интересите между двете страни и постигането на полза за тях“, обобщава Абдула .

Превод и редакция: Иван Христов