"Докато трагичната война в Украйна продължава, нашите приятели и конкуренти на световната сцена наблюдават и се учат“, пише американското издание The Hill в материал, представен без редакторска намеса. "Един очевиден урок е, че подходът на Америка към защитата на Тайван от китайската агресия трябва да се коригира. Конгресът трябва да използва бюджета за 2023 г., за да промени курса, като изцяло финансира модернизацията на сухопътните сили и да разработи стратегия за възпиране, която защитава интересите на Тайван и националната сигурност на САЩ по целия свят“.

Бюджетът за отбрана на Америка се корени в мнението на стратези, които вярват, че технологичният напредък в областта на космоса, кибернетичното пространство и отбраната срещу отрязване/отказ на зона прави мащабните битки на всички театри (на военни действия) по-малко вероятни. От тази гледна точка кинетичната война се трансформира в битка, водена основно с ракети, предимно във военноморските и въздушните области, с малко изискване за сухопътни сили извън наземните, далекбойни оръжия, защита на силите и логистика.

Когато тази система се прилага спрямо Тайван, тези стратези се фокусират върху предотвратяването на десант чрез обмен на ракети над Тайванския проток, като същевременно отхвърлят последващите дейности като противодействие на десант в Тайван, възстановяване на суверенитета на Тайван и принудително прекратяване на войната. Те предполагат, че успехът ще дойде чрез мобилизация на американските сили и потенциални военни атаки срещу китайските сили, преди дори един единствен китайски ботуш да е стъпил на тайванска земя - и обмислят, ако е необходимо, да атакуват военни цели в континенталната част на Китай.

Всичко това противоречи на реалността, която виждаме днес в Украйна. Избухването на наземна война в Европа очевидно противоречи на предположението на стратезите, че сухопътните битки са нещо от миналото. Друг голям проблем е, че оръжията, които определят изхода на битките в Украйна - артилерия, пехота, бронетехника и противотанкови и въздушни ракети - са едни от най-ниските приоритети за модернизация на Пентагона.

Но уроците от Украйна са много по-дълбоки. Независимо че американското разузнаване предостави доказателства, че руската инвазия вероятно е била много преди действителната атака на 24 февруари, не се оказа възможно да се изгради вътрешна и съюзна подкрепа за значителни икономически действия, да не говорим за значително разполагане на сили, докато не започна инвазията. Освен това, от началото на военните действия в Украйна, нашата политика беше на икономически санкции, съчетани с военна помощ и подкрепа за Украйна — като досега бяха изключени военни действия на САЩ срещу ядрено въоръжената Русия.

Както при Украйна, стимулирането на американската и международната подкрепа за отбраната на Тайван ще отнеме време, след като конфликтът започне. Малко вероятно е да проведем военна атака срещу силите и територията на ядрената сила, преди да е настъпила инвазия и, ако се ангажираме военно, това вероятно ще бъде конфликт на всички нива и фронтове.

Както научих като изпълняващ длъжността секретар на армията, много от лидерите на тихоокеанските държави са военни и армията е най-способна да изгради трайни отношения с тези съюзници и партньори. Успехът в Тихия океан изисква готова, модернизирана армия на САЩ, която може да развива отношения и да си партнира с държавите за изграждане на способностите, необходими за поддържане на регионална стабилност.

Нашите бюджети за отбрана не отчитат тези реалности. След призива в Националната стратегия за отбрана (NDS) за 2018 г. за ускоряване на модернизацията, за да се запази превъзходството срещу близките конкуренти, финансирането за модернизация на армията е намаляло с 4 милиарда долара, докато финансирането на ВМС се е увеличило с 10 милиарда долара, а финансирането на военновъздушните сили нарасна с почти 20 милиарда долара.

Армията също започва със значително по-ниско базово ниво на финансиране за модернизация. От 2019 г. до представянето на бюджета на президента за 2023 г., на ВМС и на ВВС са отпуснати почти два пъти повече средства за модернизация, отколкото на армията – като крайната сила на армията е намалена с 12 000 войници в последното подаване на бюджет.

Фокусирането върху план, който току-що демонстрирахме на света, и който няма да изпълним – финансиран от съкращения на силите и способностите, необходими за участие в битката, каквато е по-вероятно да се случи – прави загубата на Тайван по-вероятна, а не по-малко. И изграждането на специализирана сила за един-единствен нереалистичен сценарий, като същевременно се игнорира набора от потенциални заплахи, пред които сме изправени по целия свят, не ни дава по-голяма безопасност, а по-малка.

За да изгради стабилно и устойчиво възпиране в Тихия океан, Конгресът трябва да приеме бюджет за 2023 г., който ускорява модернизацията във всички области. Инвестиции във ВМС и ВВС са необходими и трябва да бъдат подкрепени, но новото финансиране, добавено от Конгреса, трябва да подкрепи модернизацията на армията. Бюджетът на армията трябва да бъде увеличен, за да се финансира изцяло списъкът с приоритети на началника на щаба на армията, инфлацията и силите и позицията, от която се нуждаем в Тихия океан и в Европа.