Русия и Иран използват Украйна и Израел като "бойни лаборатории“ за изучаване на уязвимостта на западните военни сили, пише американският вестник The Hill, цитирайки експерти от подкомисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ.

"Заедно Русия и Иран използват Украйна и Близкия Изток като бойни лаборатории, за да подобрят своите оръжия и да разработят методи за преодоляване на защитата на САЩ и техните съюзници... Иран получава уроци от Русия в комбинирани удари, както и знания за силните и слабите страни на отбраната на западните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана“, казват експертите.

Отбелязва се, че атаката на Иран срещу Израел е "изненадващо подобна на тези, извършени от Русия срещу Украйна“.

Според експерти зависимостта на Русия от иранските оръжия за продължаване на войната в Украйна е променила баланса на силите между страните, отслабвайки влиянието на Москва върху Техеран, като в замяна Иран е спечелил повече власт.

"Едно от последните събития, които трябва да спрем, е увеличаването на доставките на оръжия и боеприпаси, което днес ще помогне на Русия да превземе Украйна, а утре може да помогне на Иран да надвие Израел“, казва Габриел Нороня от Еврейския институт за национална сигурност на Америка.

Законодателите от подкомисията призоваха Камарата бързо да приеме пакета от разходи за отбрана, за да помогне на Украйна, Израел и страните от Индотихоокеанския регион.