Безпрецедентното обвинение срещу Доналд Тръмп създава политически пъзел и проблем за републиканските лидери във Вашингтон, които са разделени относно това как да отговорят и имат различни възгледи за това какво означава това за бъдещето на тяхната партия, пише The Hill.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Някои републиканци, като председателят на парламента Кевин Маккарти (Калифорния) и сенатор Тед Круз (Тексас), критикуват обвинителния акт като "злоупотреба с власт“ и "използване на съдебната система като оръжие", прогнозирайки, че това ще подхрани обществената подкрепа за Тръмп през 2024 г.  

"Американският народ няма да толерира тази несправедливост и Камарата на представителите ще потърси отговорност от Алвин Браг и неговата безпрецедентна злоупотреба с власт“, ​​заяви Маккарти миналата седмица.  

Но други видни републиканци, които искат партията да надживее Тръмп, като лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл (Кентъки), мълчат за новинарската бомба.  

"Изглежда, че той е получил основата сила отвътре. Това променя ли се с времето? Ще видим, особено след като има още правни проблеми“, заяви един от републиканските помощници в Сената. "Вероятно е разумно републиканците да си поемат дълбоко въздух и да видят в какво всъщност е обвинен". 

"Това е пъзел в момента и никой не знае как се разиграва всичко това, политически и юридически“, добави помощникът.  

Помощникът предупреди, че републиканците, които се надпреварват да защитават Тръмп, "наистина са се поставили в трудна ситуация“.  

Сенатор Джон Корнин (Тексас), съветник на ръководния екип на Републиканската партия в Сената, каза миналия месец, че би предпочел да види републиканците от Камарата да работят по проблемите, които им помогнаха да спечелят мнозинството, вместо да се борят с Браг.  

Той направи премерено изказване по обвинителния акт. 

"Струва ми се, че това е възможност за този прокурор да направи новинарски заглавия и да спечели публичност“, заяви той в петък.  

Някои от критиците на Тръмп в партията смятат, че дори ако последното развитие му помогне да консолидира подкрепата си в партията, то може допълнително да отслаби жизнеспособността му в двубой на изборите срещу президента Байдън и да навреди на имиджа на Републиканската партия.  

"Наистина мисля, че има умора от цирка, който идва с Доналд Тръмп. Мисля, че много хора искат да го подкрепят, подкрепят го и са съгласни с него относно политиките, но са уморени от цирка“, заяви Мат Доул, републикански консултант, базиран в Охайо, бойно поле на Сената през 2024 г.  

Доул подчерта, че мълчанието на видни републиканци като Макконъл и Тюн отразява тази "умора“. 

"Мисля, че виждате хора, просто уморени от цирка“, подчерта той, отбелязвайки, че лидерите на Републиканската партия се подготвят за възможността за допълнителни обвинения от специалния прокурор на Министерството на правосъдието Джак Смит и окръжния прокурор на Фултън Фани Уилис.  

"Няма съмнение, че можете да твърдите, че това е политически мотивирано обвинение“, заяви той за делото на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг срещу Тръмп. "Републиканците може да си помислят, че това е политическо обвинение, и също да им писне от цирка. 

"Ако мислите, че идват други обвинения и сте уморени, идеята да излезете и да кажете "Това е политическо обвинение“. Добре, тогава за следващото обвинение пак ще трябва да кажете нещо“, добави той . "Мисля, че мълчанието тогава е просто потвърждение, че предстои още нещо и ще го оставим да реши нещата в съда". 

Един републикански анализатор заяви, че Тръмп вече се е борил с нестабилните гласоподаватели от предградията поради своя войнствен стил и склонност към противоречия. 

"Обвинение като това, с още две потенциално повдигнати в бъдеще, наистина вреди на шансовете му да си върне тези гласоподаватели от предградията“, категоричен е анализаторът.  

"За да успее всеки републикански кандидат в президентска надпревара, те трябва да върнат тези избиратели отдясно в центъра и това последно развитие наистина вреди на шансовете му да бъде най-добрият кандидат“, заяви анализаторът.  

Други републиканци смятат, че обвинителният акт ще проправи пътя на Тръмп да спечели номинацията през следващата година.  

"Мисля, че това е огромен политически подарък за Доналд Тръмп“, заяви Круз в своя подкаст "Присъда“.  

"Ако бях демократ, щях да докладвам Алвин Браг пред Федералната избирателна комисия за това, че е направил най-големия принос в натура за президентска кампания в историята“, добави той. "Това ще помогне на Тръмп".

Рос К. Бейкър, професор по политически науки в университета Рътгерс, прогнозира, че обвинителният акт ще засили подкрепата на Тръмп от републиканската база.  

"Мисля, че това укрепва в общите избори онази част от републиканския електорат, която дълго време е била отдадена на Доналд Тръмп. Мисля, че ще се залепят за него, както марката залепва за любовно писмо“, заяви той.  

И прогнозира, че "може да има първоначални симпатии“ към Тръмп от страна на независими и променящи се избиратели. 

"Това може да се основава на сложността на обвиненията, които, разбира се, все още не сме видели“, добави, отбелязвайки, че демократите са се справили добре на междинните избори през 1998 г., след като републиканците в Камарата на представителите поискаха импийчмират заради връзка със стажантка от Белия дом .  

Някои републикански стратези смятат, че случаят на Браг може да се проточи с месеци, дори до изборния цикъл през 2024 г.  

"Ако се води съдебен спор, той ще бъде в Апелативния съд, те ще обжалват различни аспекти на случая“, заяви Браян Дарлинг, стратег на Републиканската партия и бивш помощник в Сената. "Това без съмнение помага на Тръмп да събере пари сега. 

"Ще помогне на Тръмп да събере много пари за преизбирането си“, добави анализаторът. 

Кампанията на Тръмп и свързаните с него групи, включително Националният републикански сенаторски комитет, изпратиха призиви за набиране на средства, цитирайки обвинителния акт, веднага след като новината за него излезе в четвъртък. Дарлинг заяви, че мълчанието на Макконъл относно обвинението срещу Тръмп не е изненадващо.  

"Макконъл не харесва Тръмп. Той няма да направи изявление, което би било от полза за евентуалното преизбиране на Тръмп“.  

Тюн, който бе лидер на републиканците в Сената през последните седмици, докато Макконъл се възстановява от мозъчно сътресение, посочи, че републиканците се уморяват да отговарят редовно на въпроси за правните проблеми на Тръмп, вместо да говорят за досие на президента Байдън или проблеми, засягащи икономиката, като например инфлацията.   

Браг бе подложен на критики от републиканските законодатели, защото през януари миналата година разпространи бележка до прокурорите, в която ги съветваше да искат затвор само за най-тежките престъпления.  

Неговият рекорд за понижаване на 52 процента от делата за престъпления в неговата юрисдикция до простъпки и спечелени присъди в малко над 50 процента от делата за престъпления също предизвика критики.  

"Как президентът Тръмп може да избегне съдебно преследване в Ню Йорк?“ попита сенатор Линдзи Греъм (Южна Каролина), най-високопоставеният републиканец в съдебната комисия на Сената, в туит в четвъртък.

"По пътя към офиса на прокуратурата във вторник Тръмп трябва да разбие прозорец, да ограби няколко магазина и да удари ченге. И ще бъде освободен ВЕДНАГА!“, написа в последващ туит.     

Дори републиканците, които не се смятат за верни съюзници на Тръмп смятат, че е добра политика да се обединят в негова защита, предвид рекорда на Браг в Ню Йорк и подкрепата от Color of Change PAC, група, която прие пари от финансиста Джордж Сорос.  

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, водещият съперник на Тръмп за президентската номинация, заяви в четвъртък, че Флорида няма да съдейства с каквото и да е искане за екстрадиране, което Брег може да отправи, за да изправи Тръмп пред съда в Ню Йорк. Подобно искане вероятно няма да дойде предвид желанието на Тръмп да отиде в Ню Йорк, но изявлението показа, че ДеСантис иска да бъде смятан за противопоставящ се на Браг.

Председателят на републиканската конференция в Сената Джон Барасо, третият по ранг член на ръководния екип на Републиканската партия в Сената, обвини Браг, че е действал по политически мотиви.  

"Ако беше някой друг освен президента Тръмп, никога нямаше да бъде заведен случай като наего“, заяви той. "Вместо да нареждат политически хитови работни места, прокурорите в Ню Йорк трябва да се съсредоточат върху извеждането на жестоките престъпници от улиците.“