Говорител на външното министерство на Китай отвърна на коментарите на Кърт Кембъл, координатор на Съвета за национална сигурност наСАЩ за Индо-Тихоокеанския регион, че страната е "реагирала твърде силно“ на посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец, пише The Hill.

"Ясно е, че САЩ се опитват да защитят незащитимото, като прилагат гангстерска логика и се държат като хулигаан“, заяви говорителят на външното министерство Ван Венбин по време на пресконференция в сряда.

Китай реагира на посещението на Пелоси чрез редица мерки, включително военни учения в Тайванския пролив и забрани за внос на ключови стоки от самоуправляващия се остров.

Кембъл заяви пред пресата миналата седмица, че "Китай е реагирал прекалено силно и неговите действия продължават да бъдат провокативни, дестабилизиращи и безпрецедентни“.

По думите му, неотдавнашните действия на Китай са "във фундаментално в противоречие с целта за мир и стабилност“ и "част от кампания за засилен натиск срещу Тайван“.

В сряда Ван контрира, че "САЩ, а не Китай, са подкопали мира и стабилността в протока“, като посочи, че пътуването на Пелоси е подкопало суверенитета на Китай.

Официалната позиция на Пекин е, че има само "един Китай“, част от който е Тайван. Тайван нарича себе си Република Китай и се самоуправлява от 1949 г.

САЩ потвърждават, че не подкрепят независимостта на Тайван, но поддържат неофициални отношения с острова.

Превод и редакция: Иван Христов