Стотици хиляди хора в Европа могат да умрат през зимата поради възприетата от лидерите политика на зелена енергетика. Това пише американското издание The Hill.

"Смъртоносна зима е резултатът от енергийния експеримент на Европа. Комбинацията от утопични климатични инициативи, инфлация, съкращения на добива на изкопаеми горива в САЩ и нежелание да се купува руски петрол или природен газ може да доведе до няколкостотин хиляди смъртни случая в целия континент тази зима“, пише изданието.

В статията се казва, че настоящата енергийна криза в Европа е възникнала преди няколко години, когато е бил предприет курс за замяна на традиционната енергия със зелена. Така Германия похарчи 150 милиарда евро, за да се изправи в крайна сметка пред едни от най-високите цени на електроенергията в света.

В същото време решението на Германия да извади от експлоатация атомните си електроцентрали след аварията във Фукушима в Япония през 2011 г. доведе не само до зависимост от руските изкопаеми горива, но и до широка употреба на въглища (често руски) и увеличаване на въглеродните емисии. Сега нацията се опитва да се откаже от предишното си решение и да запази ядрените си централи включени, като същевременно отвори отново въглищните централи.

"Робската отдаденост на зелената политика, съчетана с глупав идеализъм, ще струва животи тази зима. Само Великобритания регистрира повече от 28 000 смъртни случая през зимата годишно. Около 200 000 такива смъртни случая се случват в цяла Европа всяка година, като смъртността нараства с 1,5 процента за всеки спад от 1 градус по Целзий. Горчиво студена зима и рязък спад на постоянното отопление може потенциално да предизвикат шестцифрено увеличение на свръхсмъртните случаи в целия континент. По-специално в районите с голямо градско население (по-малко способни да осигурят дърва като резервен източник на отопление) или особено силно зависими от руското отопление - като Франция, Великобритания или Германия - ще бъдат изложени на много по-висок риск“, пише The Hill.

"Предстоящата смъртоносна зима в Европа трябва да послужи като сигнал за събуждане за Съединените щати“, предупреждава в заключение авторът на статията. "Веселяшките европейски енергийни политики,, но в крайна сметка безплодни, създават това, което може да се окаже най-голямата енергийна криза на нашето време. Предупреждавам най-добросъвестно, хората по целия континент ще се сблъскат с недостиг и потенциално с много смъртни случаи по време на студовете“.

Превод и редакция: Иван Христов