Белият дом не подкрепя идеята за преминаване на групата "Рамщайн“, която координира доставките на оръжие за Украйна, под ръководството на НАТО, съобщава американският вестник The Hill.

"Форматът "Рамщайн“ е по-голям от НАТО. Има около 50 страни по света, включително в Индо-Тихоокеанския регион, и те бяха обединени от американското лидерство... "Рамщайн“ всъщност е резултат от американската обединителна сила и пример за това как президентът Байдън наистина съживи нашето лидерство на световната сцена, за да обедини страните за тази цел“, цитира изданието думите на съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Отбелязва се, че предния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи на Алианса да проучи възможността да ръководи групата "Рамщайн“ с план за предоставяне на петгодишен пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 100 милиарда долара. Стъпката бе представена като опит за защита срещу противоречията относно помощта за Украйна в САЩ. Европа също се опасява, че бившият американски президент Доналд Тръмп може да спре да подкрепя Киев и НАТО, ако успее да спечели изборите през ноември, пише The Hill.

"Украинците се нуждаят от повече подкрепа, по-предсказуема и дългосрочна“, заяви Столтенберг на 3 април.

Външните министри на НАТО ще обсъдят предложението в Брюксел тази седмица с оглед постигане на консенсус за срещата на върха през юли във Вашингтон.