В сряда (28 февруари) президентът на САЩ Джо Байдън ще издаде изпълнителна заповед, с която ще предотврати широкомащабното предаване на лични данни на американци на противници на САЩ, като Русия, Китай и Иран, пише The Hill.

Със заповедта се нарежда на Министерството на правосъдието да създаде защита на геномни данни, биометрични данни, лични здравни данни, данни за геолокация, финансови данни и чувствителни данни, свързани с правителството.

"Нашата разузнавателна общност ясно показа, че "нашите противници все повече разглеждат данните като стратегически ресурс", е заявил високопоставен служител от администрацията на Байдън в разговор с репортери във вторник вечерта.

"Тези държави използват достъпа си до масовите чувствителни лични данни на американците и до свързаните с правителството данни, за да извършват различни злонамерени дейности, включително злонамерени кибернетични дейности, шпионаж и изнудване", е добавил служителят.

Защитите ще блокират широкомащабните трансфери на чувствителни американски данни към шест проблемни държави - Китай, Русия, Северна Корея, Иран, Куба и Венецуела.

Високопоставеният служител на администрацията е обвинил тези държави, че използват американски данни, за да събират информация за активисти, учени, журналисти, дисиденти, политически фигури и маргинализирани общности с цел сплашване на опоненти, ограничаване на инакомислието и ограничаване на свободата на изразяване на американците.