През последните седмици Въоръжените сили на Украйна (ВСУ извършиха серия от атаки срещу руски петролни рафинерии и пристанища. Във вторник военните на Киев удариха и завод за дронове в индустриален район на Татарстан – на повече от 1000 километра от границата.  Но Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна се е насочило към друга цел – дългият над 18 километра Керченски мост, свързващ Крим с Русия, отбелязват в редакцията на британския вестник The Guardian.

Високопоставени служители от украинското военно разузнаване разкриват, че планират трети опит за сваляне на моста и предупреждават, че унищожаването му е "неизбежно“.

За руския президент Владимир Путин мостът е осезаемо напомняне за това, което той вижда като едно от най-големите си политически постижения: "завръщането“ на Москва на полуострова през 2014 година с помощта на войските на Кремъл и фиктивен референдум, пише изданието.

За Киев мостът е еднакво омразен символ на анексията. Унищожаването му ще засили кампанията на Украйна за връщането на контрола над Крим и ще повиши морала на и извън бойното поле, където силите на Киев постепенно биват отблъснати.

Не е ясно как ще се развие всяка украинска атака и има сериозни съмнения дали самото ГРУ е в състояние да проведе специална операция срещу толкова добре защитена и очевидна цел.Русия предприе широкообхватни мерки за защита на моста, като засили противовъздушната отбрана и разположи "целеви шлеп“ като примамка за наближаващи управляеми ракети.

ГРУ смята, че може скоро да "дезактивира“ моста. "Ще го направим през първата половина на 2024 година“, пояснява един от служителите на украинското военно разузнаване пред The Guardian, добавяйки, че ръководителят на ГРУ Кирило Буданов вече разполага с "повечето средства за изпълнение на тази цел“. Той следва план, одобрен от президента на Украйна Володимир Зеленски, за "минимизиране“ на военноморското присъствие на Русия в Черно море.

През последните пет месеца Украйна потопи седем десантни катера и големи кораби, принадлежащи на Черноморския флот на Русия. Последният, "Сергей Котов“, бе изведен от строя по-рано този месец след нощен рейд с участието на 10 украински безпилотни катера Magura V5, пълни с експлозиви, докато патрулира южно от Керченския мост. Служители на ГРУ посочиха, че това е "операция по оформяне“ преди друга атака срещу моста.

Мостът е удрян и ремонтиран два пъти. Нападение през миналия юли нанесе големи щети на пътния участък, който минава успоредно на отделен железопътна линия, използвана от руската армия за транспортиране на танкове и доставки. През октомври 2022 година Русия обяви, че експлозия от бомба, пренесена контрабандно в камион, е причинила пропадането на няколко участъка от съоръжението във водата.

Ако мостът бъде окончателно компрометиран, Москва ще бъде принудена да транспортира военните си доставки по шосе през окупираната Южна Украйна. Маршрутът ще минава през Херсонска и Запорожка област, които Русия частично превзе през пролетта на 2022 година. Украински официални лица смятат, че това значително ще навреди на способността на Кремъл да извършва офанзиви в момент, когато сухопътните му сили напредват.

Длъжностните лица посочиха, че западните оръжия ще позволят на Украйна да унищожи моста по-бързо и поради тази причина Зеленски многократно е искал от Берлин крилатите ракети с голям обсег Taurus. Канцлерът на Германия Олаф Шолц досега отказва с аргумента, че това би било равносилно на пряко участие на страната му във войната с Русия и опасна ескалация.

По-рано този месец прокремълски руски канали разпространиха прихванат телефонен разговор, в който високопоставени германски военни обсъждат възможностите на Taurus. Експертите смятат, че 10-20 ракети вероятно ще са достатъчни, за да бъде разрушен моста.

Заместникът на Буданов, генерал-майор Вадим Скибицки, казва, че европейските политици грешат, страхувайки се от ескалация. "Какво означава ескалацията за нас? Имаме две години война. Това е ежедневна процедура. Русия бомбардира нашата територия. Тя удря електроцентрали и гражданска инфраструктура“, припомня той.

По думите му победата в момента е невъзможна на бойното поле, като се има предвид военното превъзходство на Русия и недостига от украинска страна на артилерийски снаряди и бойни самолети, и предположи, че Киев "няма друг избор“, освен да поеме битката срещу цели дълбоко зад вражеските линии, включително военни инфраструктура, командни и контролни центрове и промишлени производствени обекти, които произвеждат "оръжия и боеприпаси“. Киев използва стандартна процедура на НАТО, известна като център на тежестта или Cog – модел, при който мобе да бъдат постигнати сериозни резултати чрез избиране и след това елиминиране на внимателно подбрани цели с висока стойност.

Украйна планира да удря все повече руски цели чрез агенти под прикритие. Някои от тях са "руснаци с украински корени“; други неидеологизирани руснаци, вербувани срещу заплащане. "Базата“ е толкова голяма, че ГРУ може да избира свободно кандидати за саботажни операции, твърди Скибицки.