Министерството на отбраната на Великобритания не е използвало повече от половината от военния фонд в размер на 900 милиона паунда ( 2,06 милиарда лева), който е предназначен за Украйна, пише The Guardian.

Средствата не са усвоени поради бюрократично забавяне при сключване на договори.

Международният фонд за Украйна, ръководен от Великобритания, има девет страни донори. Критиците смятат, че той доставя бавно оръжия на фронта.

От 900 милиона, предоставени от правителствата през последните две години, от които 500 милиона идват от Обединеното кралство, само 404 милиона са разпределени или изразходвани.

От британското министерство са признали, че част от оборудването, предвидено в подписаните договори, няма да пристигне в Украйна до пролетта на следващата година.

Според служители на британското ведомство забавянията са причинени от необходимостта да се оцени всяка от огромния брой отбранителни компании, участвали в търговете за договори.

Международният фонд за Украйна е създаден през август 2022 г. за финансиране на военно обучение и оборудване след началото на войната.

Той е проектиран като "гъвкав фонд с малко бюрокрация", управляван от британското министерство на отбраната от името на изпълнителен съвет, съставен от Обединеното кралство, Норвегия, Нидерландия, Дания, Швеция и Литва.