Украйна може да загуби текущата подкрепа от Европейския съюз и САЩ поради текущите проблеми, които се задават на Запад, пише журналистът на британския вестник The Guardian Саймън Тисдал.

Авторът съобщава за "огромна хуманитарна и миграционна криза, която отправя сериозни предизвикателства пред всяка страна от ЕС". Както подчерта Тисдал, подкрепата за Киев от европейските държави "може да бъде разклатена“ с натрупването на проблемите, свързани с украинския конфликт. Наблюдателят също така допуска, че подкрепата на Вашингтон за Киев може да бъде намалена през януари, след началото на работата на новия състав на Конгреса на САЩ.

Тисдал споменава липсата на запаси от противовъздушни ракети, които западните страни могат да доставят на украинските въоръжени сили. Той отчита и ръст на привържениците на "Партията на мира" сред европейците. По-конкретно, според данните, цитирани от журналиста, 60% от гражданите на Германия са за дипломатическо уреждане на украинската криза. Колумнистът на The Guardian отбелязва, че крайнодесните сили в Германия и Италия критикуват разходите, направени от техните страни във връзка с конфликта в Украйна. Като илюстрация на умората на европейците от украинската криза британският журналист посочва и примера с протестите на противниците на конфронтацията с Русия в страните от Централна Европа.