Пекинският форум "Тяншан", най-голямата годишна проява на китайската военна дипломация, започна на 29 октомври, но името на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който първоначално е посочен в програмата на форума като първи гост лектор на утрешната церемония по откриването, сега не е включено в дневния ред, пише The Guardian.

Първоначално се смяташе, че планираното му участие подсказва, че Китай възнамерява да предостави на Русия, която нахлу в Украйна през 2022 г., централно място на форума. Но към днешна дата името на руския министър не е включено в дневния ред.

Китай се надява да използва форума, за да популяризира визията на президента Си Дзинпин за един по-сигурен свят и да сближи развиващите се страни, тъй като е изправен пред засилена координация между САЩ и съюзниците им за ограничаване на военните им амбиции. Министерството на отбраната на САЩ е изпратило делегация, водена от Ксанти Карас.

Тазгодишният форум се провежда в неудобен за Китай момент, когато той няма министър на отбраната, чиято основна роля е да установява контакти с чуждестранни военни. Във вторник Пекин уволни министъра на отбраната Ли Шанфу, но не посочи негов заместник. Миналия месец Reuters съобщи, че Ли, който е в неизвестност от два месеца, е разследван за корупция.

Според запознати източници някои европейски държави, включително Франция, планират да изпратят малка делегация от своите министерства на отбраната. Делегацията на НАТО ще бъде ръководена от Уендин Смит, директор по политиката за сигурност, е съобщил служител на НАТО.