Съединените щати отхвърлиха искането на Украйна за пълна визова забрана за руснаци, заявявайки, че Вашингтон не би искал да затвори пътищата за убежище за руски дисиденти и други, които са уязвими от нарушения на човешките права, пише The Guardian.

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път призова за визова забрана в интервю по-рано този месец пред Washington Post, като каза, че руснаците трябва "да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си“.

След това преди няколко седмици Зеленски отправи друг призив към държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани, за да не се превърне блокът в "супермаркет“, отворен за всеки, който има средства да влезе.

Но в понеделник говорител на Държавния департамент каза, че администрацията на Байдън вече е наложила визови ограничения за служители на Кремъл, но даде да се разбере, че фокусът ще бъде върху идентифицирането на лицата, замесени в руската инвазия в Украйна.

"САЩ не биха искали да затварят пътищата към убежище и безопасност за руските дисиденти или други, които са уязвими от нарушения на човешките права“, заяви говорителят.

"Също така бяхме ясни, че е важно да се се прави разлика между действията на руското правителство и неговите политики в Украйна и народа на Русия“, добавят от американското външнополитическо ведомство.

Някои лидери на ЕС като финландския премиер Сана Марин и нейния естонски колега Кая Калас призоваха за визова забрана в целия ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на това в понеделник, като каза, че руснаците трябва да могат да бягат от родината си, ако не са съгласни с режима.

Превод и редакция: Иван Христов