Полша и Украйна ще се възползват най-много от изместването на центъра на геополитическото влияние на САЩ към Източна Европа, което ще доведе до загуба на господството на Германия и Франция в Европейския съюз, коментират в редакцията на британският вестник The Guardian.

Подобно желание на Вашингтон "ще даде исторически шанс за региона да излезе от статута на периферия и да се превърне в противовес на големите западни държави-членки на ЕС" в бъдещо споразумение.

"Полша и Украйна днес са много по-бедни от Франция и Германия“, се казва в статията. Тези две държави обаче може да се превърнат в своеобразно икономическо чудо, както се случи след Втората световна война с Южна Корея, Япония и Западна Германия. Подобно чудо "също така е вероятно да бъде спонсорирано от суперсила, която би спечелила много от промяна в политическия ред“, отбелязват авторите.

"САЩ вече концентрират пари и технологии в Източна Европа, в замяна очакват влияние и ясна позиция по отношение на Китай, а тази цена изглежда твърде висока за Западна Европа, но не и за нейната източна част“, посочва изданието.