Делегация от Конгреса на САЩ трябва да се срещне в понеделник с президента на Тайван няколко дни след края на мащабните военни учения на Китай във водите на острова, проведени в отговор на визитата на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе, пише The Guardian.

Петчленната делегация на Конгреса – водена от сенатор Ед Марки от Масачузетс – трябваше да проведе среща с президента Цай Инг-вен в понеделник сутринта, последвана от банкет във външното министерство.

Посещението им ще се фокусира върху търговията, регионалната сигурност и изменението на климата, заявиха от фактическото посолството на Вашингтон в Тайпе.

Външното министерство на Тайван приветства посещението като още един знак за приятелство между Тайпе и Вашингтон, "който не се страхува от заплахите и сплашването на Китай“.

Но двупартийното пътуване предизвика още един язвителен отговор от страна на Пекин, който прекрати своите учения, но продължи с военни патрули в Тайванския пролив.

Държавната информационна агенция Синхуа публикува коментар след пристигането на законодателите в неделя със заглавие "Американските политици трябва да спрат да си играят с огъня по въпроса за Тайван“.

Медията определя гостуващите американски законодатели "опортюнисти, мислещи за собствените си политически интереси“, визирайки наближаващите междинни избори за Конгрес в САЩ през ноември.

"Онези американски политици, които си играят с огъня по въпроса за Тайван, трябва да се откажат от пожелателното си мислене“, пише агенцията. "Няма място за компромиси или отстъпки, когато става дума за основните интереси на Китай.“

Правителството на Тайван обвини Пекин, че използва посещението на Пелоси като извинение за стартиране на учения, които биха му позволили да репетира за нахлуване.

Китайската комунистическа партия никога не е управлявала Тайван, но казва, че ще използва сила, ако е необходимо, за да превземе острова.

Тази десетилетна заплаха беше повторена в бяла книга, публикувана миналата седмица, когато китайската служба по въпросите на Тайван подчерта, че Пекин "няма да се откаже от използването на сила“ срещу своя съсед и си запазва "опцията за предприемане на всички необходими мерки“.

В изявлението на китайската служба се казва още: "Ще бъдем принудени да предприемем драстични мерки, за да отговорим на провокациите на сепаратистки елементи или външни сили, ако те някога прекрачат нашите червени линии“.

Както припомня The Guardian, Пелоси защити решението си за визитата в Тайпе, но президентът на САЩ Джо Байдън разкри, че американската армия се е противопоставила на пътуването председателя на Камарата на представителите, която е трета в йерархията на политиците в страната.

Конгресът е конституционно равнопоставен клон на правителството и законодателите са свободни да пътуват, където пожелаят, а Тайван се радва на двупартийна подкрепа в разделения Вашингтон.

САЩ смениха дипломатическите си отношения от Тайпе към Пекин през 1979 г., но остават ключов съюзник на Тайван и поддържат фактически дипломатически връзки.

Официалната политика на Вашингтон се противопоставя както Тайван да обяви независимост, така и Китай насилствено да промени статута на острова, пише изданието и уточнява, че САЩ умишлено оставя двусмислие, дали ще се притече на военна помощ на Тайван, ако Китай нахлуе.

Посещения на висши американски служители в Тайван се случват от десетилетия и дори пътуването на Пелоси не беше без прецедент – бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич го посети през 1997 г.

Но честотата и профилът на посещенията в САЩ се увеличиха както при бившия президент Доналд Тръмп, така и при Байдън.

През последните години Тайван също стана свидетел на вълна от посещения на делегации от Европа и други западни съюзници, отчасти в отговор на по-агресивната позиция на Пекин при китайския президент Си Дзинпин.

Превод и редакция: Иван Христов