Докато причинената от руската инвазия в Украйна енергийна криза бушува в Европа, Норвегия, която е сред най-големите износители на енергия на континента, обявява възможността за ограничаване на износа, тъй като самата тя е изправена пред недостиг през зимата, пише The Guardian.

Поради ниските нива на водата в южната част на Норвегия, правителството на страната може да постави собствените си клиенти пред международните клиенти, пише изданието, добавяйки, че този ход може да удари Обединеното кралство, както и Германия и Нидерландия, които също разчитат на евтината норвежка електроенергия от водноелектрически централи.

Жителите на столицата Осло също бяха помолени да вземат по-кратки душове и да затварят крана, когато си мият зъбите, тъй като резервоарите са изчерпани поради сухото време в цяла Европа.

Министърът на петрола и енергетиката Терье Ослан заяви пред парламента на Норвегия на 7 август, че пълненето на водохранилищата и язовирите ще бъде с приоритет пред производството на електроенергия, когато нивата паднат под средните за сезона.

По думите му, производството на електроенергия в южната част на Норвегия е намаляло с 18 процента в сравнение с миналата година, а производството в югозападната част на страната през тази година е най-ниското регистрирано. Той добави, че има малка вероятност да се въведат ограничения за зимата, но може да има прекъсвания на доставките през април или май, но предимно за фирми, а не за домакинствата.

Ограниченията в Норвегия, както съобщава The Guardian, може да се окажат тест за европейската трансгранична солидарност в момент, когато енергийните доставки на Европа са под натиск от руската инвазия в Украйна, като дори има опасения, че Москва може да прекъсне изцяло доставките на газ за Европа.

С влошаващата се енергийна криза в Европа всяко ограничение би било нов удар за европейските страни, които разчитат на евтина норвежка водноелектрическа енергия, отбелязва Bloomberg.

Норвегия получава почти цялата си електроенергия от водни ресурси и е един от най-големите износители на електроенергия в Европа. Въпреки това, след суха пролет, резервоарите в най-засегнатите райони са пълни на 49,3 процента в сравнение със средна стойност от 79,4 процента между 2000 г. и 2019 г., което правителството казва, че трябва да достигне сега, за да избегне недостига на вода през зимата.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от единния европейски енергиен пазар, чиито правила гласят, че страните нямат право да ограничават потока на електроенергия към своите съседи за дълъг период от време, докато прекъсванията са разрешени само при обявяване на извънредна ситуация.

Норвегия е засегната от неочаквана енергийна криза, посочва Financial Times, посочвайки това като индикация колко дълбоко енергийната криза разтърсва Европа. Страната внезапно се е сблъскала със собствените си енергийни проблеми, които засягат всичко - от политиката и международните отношения до бизнеса.

Най-ярката демонстрация на проблемите с електроенергията в Норвегия е, според британския вестник, голямата разлика в цените между северната и централната част, от една страна, и юга, от друга. В трите южни области на Норвегия на 10 август електроенергията е струвала между 263 и 327 евро за мегаватчас, докато в северната и централната част на страната е струвала малко над едно евро за мегаватчас.

Основната причина за такава разлика е липсата на капацитет за пренос на електроенергия между севера и юга, посочва Financial Times, добавяйки, че големи разлики в цените съществуват достатъчно дълго, за да могат някои компании да преместят дейността си. Cryptovolt, биткойн копач, премести дейността си от юг в район над Арктическия кръг, за да намали сметката си за електричество.

Заради проблема с електричеството лявоцентристкото правителство на Норвегия сега е изправено пред труден избор, пише вестникът. Досега страната се представяше в Брюксел като надежден доставчик на енергия, който иска да продаде възможно най-много петрол и газ, но сега почти не е в състояние да оправдае продажбата на електроенергия в чужбина заради високите цени за местното население.

Засега правителството реагира внимателно и обяви, че потребителите ще получат повишена подкрепа, която е сред най-големите в Европа, така че държавата ще покрива 90 процента от сметките за ток над определено ценово ниво.

От друга страна, подпомагането на бизнеса ще бъде по-трудно, защото може да увеличи разходите.

Това обаче все още са най-вече проблемите на щастливата страна, оценява Financial Times и посочва, че "предупредителните сигнали“ в Норвегия показват колко трудна може да бъде следващата зима в цяла Европа.

Превод и редакция: Иван Христов