Срещата на върха на БРИКС, която се проведе в Южна Африка, ще бъде запомнена като повратна точка в съвременната история, пише The Guardian. Това се дължи на разширяването на блока и факта, че още няколко десетки държави са изявили желание да се присъединят към него.

"Но популярността на клуба не показва създаването на антизападен блок“, пише авторът на статията. БРИКС-11 включва два съюзника на САЩ: Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Според журналиста подобно искане за членство в блока е по-скоро като израз на загриженост за това как глобалният ред деградира.

Тъй като светът става все по-фрагментиран, развиващите се страни наблягат на самостоятелността и търсят нови коалиции, за да запазят възможностите отворени. Страните от БРИКС-11 са обединени от своя възглед за геополитиката. След началото на руската инвазия НАТО се консолидира, а Москва и Пекин се сближиха. Членовете на БРИКС виждат как светът се движи към манталитет на Студената война и вражда между водената от САЩ коалиция от демокрации и съперничеща фракция от автокрации. Но много страни не искат това, защото подобна среда отново би ограничила тяхната политическа и икономическа свобода.

Развиващите се страни ценят своята преговаряща сила, за да договарят по-добри сделки в търговията, технологиите и оръжията. Аржентина и Иран, например, виждат БРИКС като възможност за достъп до китайски инвестиции.

Първоначалните членове на клуба имаха две общи неща: те бяха големи икономики с високи потенциални темпове на растеж. Присъединяването на Южна Африка през 2010 г. показа, че клубът е заинтересован от преразглеждане на управлението на международната система. Но само САЩ имаха същия БВП като всички страни от БРИКС през 2022 г. Най-осезаемото постижение на БРИКС е Новата банка за развитие, институция, която е одобрила заеми на стойност почти 33 милиарда долара от 2015 г. насам, главно за инфраструктурни проекти.

БРИКС работи на базата на консенсус, така че там, където членовете на блока са съгласни, например за Сирия и Либия, те правят колективно изявление, а когато позициите им се различават - например за Украйна, не го правят.

Следващото голямо международно събитие ще бъде годишната среща на Г-20, групата, която включва повечето от най-големите икономики в света. Тя ще се проведе през септември в Индия.

Индонезия беше председател на Г-20 миналата година. Авторът на статията пише, че тъй като тогава е осъдила Русия, сега не може да се надява да се присъедини към БРИКС в близко бъдеще. "Старият ред изчезва и нов се опитва да се зароди“, пише авторът на статия в The Guardian. В същото време, очевидно, следващата среща на върха на БРИКС ще бъде доминирана от Путин като домакин на събитието.