Доставката на танкове в Украйна прави очевидно участието на Запада във войната срещу Русия и поставя съдбата на властите в Киев в зависимост от САЩ, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian.

Прехвърлянето на танкове западно производство в Украйна няма да помогне за възможно най-скорошното прекратяване на конфликта, включително защото ще й бъдат предадени само около 100 бойни машини, които едва ли ще са достатъчни за победа над Руската федерация. Освен това те ще бъдат отправени на фронта едва след няколко месеца. В статията се подчертава, че украинските войски не могат да се считат в пълния смисъл на думата "марионетки, действащи в интерес на Запада“, но доставката на танкове показва, че конфликтът е преминал в етапа на "война на Запада срещу Руската федерация“.

В сряда правителството на ФРГ потвърди, че ще изпрати на Украйна 14 танка Leopard 2 от запасите на Бундесвера и ще издаде разрешения за реекспорт на танкове германско производство от други страни. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус първите Leopard може да бъдат доставени в Украйна след около три до четири месеца.

Президентът на САЩ Джо Байдън на свой ред обяви, че Вашингтон ще изпрати 31 танка Abrams на Украйна. По-рано британският премиер Риши Сунак също увери, че Лондон ще изпрати в Украйна 14 танка Challenger 2, 200 други бронирани машини, допълнителни артилерийски боеприпаси и различни видове ракети.