Службите за сигурност в цяла Европа са в повишена готовност след поредица от палежи и атаки срещу инфраструктура в балтийските държави, Германия и Обединеното кралство, съобщава британският вестник The Guardian.

Разследващите вече обявиха евентуално участие на Русия в палеж в Източен Лондон, пожар в търговски център в Полша, опит за блокада в Бавария, Германия и антисемитски графити в Париж. Въпреки че няма доказателства, че някой от тези инциденти е бил координиран, службите за сигурност смятат, че те може да са част от опита на Русия да дестабилизира Запада заради подкрепата му за Украйна.

Притесненията, че хибридните атаки може да са дело на Русия, нарастват толкова много, че въпросът бе повдигнат на среща на върха на външните министри и министрите на отбраната в Брюксел тази седмица. Един от министрите, пожелал анонимност, призна, че са дълбоко загрижени за "саботажите, организирани, финансирани и извършвани от руски марионетки".

Миналата седмица полският премиер Доналд Туск обяви, че властите на страната са арестували девет души във връзка с актове на саботаж, вероятно извършени по нареждане на руските служби. Престъпленията включват "побои, палежи и опити за палеж“, а следователите проучват дали Русия е замесена в пожара в търговски център във Варшава.

Във вторник естонският министър на отбраната Хано Певкур заяви, че страната му вече е станала жертва на руски саботаж.

"Те проведоха подобни операции в Естония. Наеха 10 души, за да атакуват колата на вътрешния министър и колата на журналист. Това е нормално поведение на Русия. Съжаляваме, че го казваме, но трябва да разберем, че Русия става все по-агресивна към европейските страни, както и към страните от НАТО“, увери той.

Във Франция следователите проучват възможността графитите, изрисувани върху мемориал на Холокоста в Париж миналата седмица, да са поръчани от руските разузнавателни служби.

Европейските служители се опасяват, че тези атаки са допълнение към вече разпространяващата се дезинформационна кампания на Руската федерация.

Нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви от Брюксел във вторник, че Русия се "опитва да сплаши“ страните от НАТО.

"Да, ние сме уязвими. Имаме жизненоважна инфраструктура. Имаме инфраструктура на морското дъно, имаме електричество, имаме вода, уязвими сме на кибератаки. Сега виждаме в няколко европейски държави, че Русия се опитва да ни дестабилизира, както и да ни сплаши“, обяви тя.