"Възхвалата“ и "подкрепата“, която Доналд Тръмп изказва по отношение на руския президент Владимир Путин, предизвиква тревога сред бивши служители на американското разузнаване и други експерти. Те се опасяват, че евентуален втори мандат на Тръмп ще бъде от полза за Москва и ще навреди на американската демокрация и интереси в чужбина, съобщава британският вестник The Guardian.

Критиците се опасяват, че ако бъде преизбран, Тръмп ще помогне на Русия да постигне благоприятно мирно споразумение за Украйна, като прекрати помощта за Киев.

"Тръмп възприема Путин като силен човек“, казва Фиона Хил, старши сътрудник в Института "Брукингс“ и служител по въпросите на националната сигурност през първите две години от управлението на Тръмп. "В известен смисъл те работят паралелно, защото и двамата се опитват да отслабят САЩ, но по много различни причини“.

Бивши офицери също се опасяват, че Тръмп може да унищожи американското разузнаване, като назначи крайнодесни симпатизанти като пенсионирания генерал-лейтенант Майк Флин, който за кратко бе съветник по националната сигурност на Тръмп през 2017 година, преди да се признае за виновен в лъжа пред ФБР за контактите си с руския посланик.

"Чрез свиване на правителството на САЩ и назначаване на лоялни му лица, Тръмп ще се отърве от жизненоважни експерти по сигурността“, пише изданието.

Двугодишното разследване на специалния прокурор Робърт Мюлер установи, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година е била "мащабна и систематична“. "Имаше и други признаци, че Тръмп се е сближил с Русия по време на президентството си, включително странна среща в Овалния кабинет с руския посланик, на която Тръмп сподели секретна информация“, уверяват от редакцията.

Според Хил "Тръмп е шокиращо невеж“ по отношение на външната политика. Той рядко чете материалите, които му дават преди срещи. Той представлява заплаха "не толкова за Русия, колкото за САЩ, предвид подхода му към управлението“.

Други бивши служители изразиха подобни опасения.

"Мисля, че Тръмп и Путин се допълват добре. Те имат общи цели“, казва Дъглас Лондон, пенсиониран старши оперативен агент на ЦРУ.

Той се страхува, че Тръмп "ще използва ЦРУ като своя собствена преторианска гвардия. Той би могъл да направи това, като използва уникалните способности и правомощия на агенцията да шпионира, да заглуши и може би дори да навреди на враговете си“.

"Няма буквално нито една индикация за Тръмп, която да подсказва, че би поставил интересите на САЩ над своите собствени при каквито и да било обстоятелства“, продължава статията.

По същия начин ключови демократи са дълбоко загрижени за международните и вътрешните последици, ако Тръмп отново спечели изборите.

"Когато той поддържа близки и продължителни отношения с чуждестранен враг, който също е мултимилиардер олигарх, рецептата за катастрофа е ясна“, казва сенаторът от Демократическата партия Шелдън Уайтхаус.

Усилията на Тръмп да успокои Путин и да подкопае американското разузнаване бяха подчертани от тяхната скандална среща в Хелзинки през 2018 година, категоричен е Уайтхаус.

Чарли Дент, бивш говорител на републиканците, също изрази загриженост относно президентството на Тръмп предвид възхищението му от Путин.

"Тръмп се идентифицира с нелиберални, популистки и авторитарни лидери“, казва Дент. "Тръмп има автократични наклонности, а Путин е просто автократ. Тръмп да говори положително за Путин и да го използва като надежден източник е езикът на екстремистката политика“, коментира Стивън Левицки, професор по управление в Университета Харвард.

Бивши служители на разузнаването смятат, че симпатиите на Тръмп към Путин ще политизират разузнавателната общност, ако той спечели, отслабвайки споделянето на разузнавателна информация със съюзниците и облагодетелствайки руснаците.

Марк Полимеропулос, бивш високопоставен служител на разузнаването, подчерта, че назначаването на Флин или Пател от Тръмп ще "навреди на връзките на САЩ с ключови съюзници“. Разузнавателните служби на други държави просто ще спрат да споделят информация.