Северна Корея доставя на Русия 152-мм снаряди и РСЗО тип "Катюша", пише The Economist в статията озаглавена "Запознайте се с новите търговци на оръжие" и цитирана от РБК-Украйна.

"Гледката на пухкавия севернокорейски лидер Ким Чен-ун, който се ръкува с Владимир Путин на 13 септември, след като е пътувал с влак до космодрума в руския Далечен изток, за да обсъди продажбата на корейски оръжия на своя диктатор е забележителна както сама по себе си, така и заради това, което казва за бизнеса с продажба на оръжия", пише влиятелното списание.

На петте най-големи световни търговци на оръжие (Америка, Русия, Франция, Китай и Германия) се падат повече от три четвърти от износа. Но новите производители на оръжия дават шанс на старата гвардия. Те се възползват по най-добрия начин от възможностите, създадени от променящата се геополитика. И се възползват от руската инвазия в Украйна.

Пътуването на Ким до Русия последва посещението в Пхенян през юли на Сергей Шойгу, руския министър на отбраната, който искаше да види дали Северна Корея може да предостави оборудване, което да помогне на отслабващите военни усилия на страната му. Северна Корея с удоволствие би намерила купувачи за военния си комплект. А малко режими са склонни да продават оръжие на Русия. Досега Китай е бил възпиран да предостави нещо повече от чипове с двойно предназначение (въпреки че би могъл да насочи по-смъртоносни неща през Северна Корея). Единствено Иран се съгласи, продавайки около 2400 от своите безпилотни самолети "камикадзе" Shahed.

Северна Корея може да предостави на Руската федерация широка гама стоки. В допълнение към дронове и ракети като KN-23, която е почти точно копие на руската балистична ракета "Искандер", тя може да предложи самоходни гаубици и реактивни системи за залпов огън.

Изданието, позовавайки се на информация от американското разузнаване, съобщава за регулярни доставки на 152-мм снаряди и реактивни снаряди тип "Катюша" за Руската федерация.

"Русия купува оръжия от КНДР и Иран, защото и двата режима вече са пострадали толкова много от международните санкции, че няма какво да губят, но могат да спечелят много, като се справят с руския президент Владимир Путин“, цитира РБК-Украйна част от статията на The Economist.